Děsivé záběry! Brutální video šokovalo veřejnost i odborníky!

Vepři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. května 2018 11:24 | Aktualizováno: 24. května 2018 14:31

Britská laická i odborná veřejnost je v šoku. Pobouřily ji záběry skrytých kamer, které aktivisté z organizace Animal Equality umístili na jednu z tamních farem. Záběry, které kamery nahrály, jsou natolik brutální, že by je neměly vidět děti ani mladiství.

Farma Fir Tree Tree v Lincolnshire je jedním z největších producentů masa v Británii. Aktivisté z organizace Animal Equality proto po areálu rozmístily skryté kamery, kterými si nahrávali chování tamních pracovníků a jejich přístup ke zvířatům. Záběry jim ale vyrazily dech.

Na videu, na které upozornila televize SkyNews a jenž sama označila za šokující, jsou patrné brutální způsoby, kterými se zaměstnanci farmy chovají k prasatům. Prasata bijí, kopou je do obličeje a do hlavy, třískají s nimi o brány nebo je do nich zavírají a dokonce do nich bodají vidlemi.

Jedno ze zvířat podle televize utrpělo tak vážná zranění, že potřebovalo urychlenou lékařskou pomoc. Pracovníci farmy jej proto naložili na vlek traktoru, kde jej ale namísto pomoci dále týrali. Zvíře trpělo bez pomoci 48 hodin v bolestech, než bylo zastřeleno. Podobně ale mohlo dopadnout více zvířat. 

Farma patří rodině Godfreyových, kteří kteří ji vlastní v holportu s firmou Elsham Linc LTD. Zástupci rodiny byli po zveřejnění záběrů v šoku. Zejména proto, že zaměstnanci farmy se svým krutým jednáním očividně baví a podle televize o něm dokonce vtipkovali.

"Jsme šokováni jednáním zúčastněných lidí, protože jejich odporné chování se neslučuje s našim podnikáním. Provozujeme rodinou farmu, a péče a pohoda našich prasat je pro nás nejdůležitější," řekla rodina televizi.

UPOZORNĚNÍ: NÁSLEDUJÍCÍ ZÁBĚRY JSOU DRASTICKÉ A NEJSOU VHODNÉ PRO OSOBY MLADŠÍ 18 LET A SLABŠÍ POVAHY!

"Byli jsme schopni identifikovat čtyři osoby zachycené na záběrech a po okamžitém vyšetřování jsme s nimi ukončili pracovní poměr," dodala. To ale úřadům ani policii nestačí.

Donald Broom, emeritní profesor na Cambridge University, tvrdí, že jednání zúčastněných lidí je protizákonné. "Tato zvířata určitě prožila značné množství bolesti. Byla týrána lidmi, což je něco, co je ve Velké Británii nezákonné," uvedl pro SkyNews.

Záběry pobouřily i úřady, které se snažili v posledních letech o to, aby byla Británie vnímána jako lídr v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. Podle tajemníka ministerstva životního prostředí Michaela Gova ale tyto záběry vyvolaly otázku, "odkud pochází prasata, ze kterých pochází naše slanina, a jak se s nimi zachází".

Odborníci se proto shodují, že spotřebitelé potřebují vědět více o tom, odkud pochází jejich maso, aby se zákazníci mohli v supermarketech lépe rozhodovat, co si koupí. U vajec už například podobné označování zavedeno bylo, u masa ale podrobnosti o chovu a o tom, jakým způsobem zvířata žijí, chybí.

Případ šokoval i laickou veřejnost, která se na sociálních sítích bouří proti jednání zaměstnanců farmy. Celou věcí se nyní také pravděpodobně bude zabývat policie.

Témata: Lidé Velká Británie Zvířata Vepři