31. den války: Ruské rakety dopadají pár desítek kilometrů od Polska. Černihiv je zničený

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: ČTK

26. března 2022 8:34 | Aktualizováno: 26. března 2022 20:19

Americký prezident Joe Biden dnes během návštěvy Polska ujistil, že článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli válce na Ukrajině označil za "řezníka", který nemůže zůstat u moci. Svobodný svět se ale musí připravit na dlouhý a složitý boj proti ruské agresi, varoval Biden. Západoukrajinský Lvov, ležící jen několik desítek kilometrů od hranic s Polskem, večer opakovaně zasáhly ruské rakety, které podle místního starosty poškodily vojenské zařízení a zapálily sklad paliv. Pražského protestu Rusů žijících v ČR proti válce na Ukrajině se podle policie zúčastnily asi 3000 lidí.

Stručný přehled sobotních událostí:

Šéf Bílého domu ve Varšavě ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. "Musíme se na to ale dívat jasnýma očima - tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj," řekl Biden.

Obrátil se také přímo na Rusy. "Vy, Rusové, nejste naši nepřátelé. Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padají na nemocnice, školy a porodnice... to nejsou činy velkého národa," řekl americký prezident. "Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci," prohlásil na Putinovu adresu šéf Bílého domu.

"Tohle není věc, o které by mohl rozhodovat pan Biden. Jde o volbu občanů Ruské federace," komentoval to podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle Bidena ruský prezident zřejmě počítal s tím, že dokáže NATO rozštěpit a oddělit východní křídlo od západních partnerů. To se mu ale nepovedlo a aliance je podle amerického prezidenta "naprosto, absolutně a zcela jednotná a v jejím názoru nejsou žádné trhliny".

"Schopnost Ameriky dostát své roli v dalších částech světa spočívá v jednotné, bezpečné Evropě. Poučili jsme se ze smutné zkušenosti ve dvou světových válkách, kdy jsme se (zpočátku) neangažovali a na stabilitě Evropy se nepodíleli a později nás to pronásledovalo," řekl Biden svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi.

Biden do Polska přiletěl v pátek z Bruselu. Setkal se s americkými vojáky, kteří v Polsku slouží v rámci mise NATO, a dnes se připojil ke schůzce ukrajinských a amerických ministrů obrany a zahraničí.

Při setkání s ukrajinskými uprchlíky na stadionu ve Varšavě na otázku, co si myslí o Vladimiru Putinovi - "vzhledem k tomu, co těmto lidem způsobil" - americký prezident podle agentury AFP odpověděl lakonicky jednou větou: "Je to řezník."

Bidenovy urážky na Putinovu adresu zužují možnosti pro zlepšení vztahů Moskvy s Washingtonem, zareagoval mluvčí Kremlu. "Přeci jen by si státní představitel měl zachovat soudnost," řekl Peskov podle agentury TASS.

Lvov na západě Ukrajiny, který leží asi 400 kilometrů na východ od Bidenem navštívené Varšavy, dnes opakovaně zasáhly ruské střely. Místní úřady hlásí, že na město nejprve dopadly dvě rakety, které zranily přinejmenším pět lidí, pak následoval další nálet, provázený třemi silnými výbuchy. Zásahy poškodily vojenskou infrastrukturu a zapálily sklad paliv. "Nic podobného jsem ještě nezažil. Je strašné představit si, co se děje na východě," řekl BBC čtyřiadvacetiletý Volodymyr, kterého nálet zastihl v práci v jedné lvovské restauraci.

Lvov má přes 700.000 obyvatel a je jedním z měst, kam prchají obyvatelé z boji zasažených oblastí na východě Ukrajiny a z Kyjeva.

Ruské okupační jednotky se dnes zmocnily ukrajinského města Slavutyč, kde rozháněly střelbou do vzduchu protesty místních obyvatel.

Strádá také severoukrajinský Černihiv. "Město je zcela zničené. Je jednodušší spočítat ty domy, které ještě byly ušetřeny. O život přišly dvě stovky mírumilovných obyvatel. V Černihivu je nyní přibližně 120.000 až 130.000 obyvatel (z předválečných 290.000)," prohlásil starosta města Vladyslav Atrošenko. Ačkoliv ruští vojáci Černihiv podle starosty odřízli od světa, "nikdo se nechystá vzdát".

Ukrajinské ministerstvo obrany nově odhaduje, že ruské síly během agrese proti Ukrajině, zahájené před 31 dny, přišly už přibližně o 16.400 vojáků. Je mezi nimi podle Kyjeva i další ruský generál, velitel 49. armády Jakov Rezancev, zabitý na letišti u Chersonu, jediného většího města, které Rusové zatím dobyli. Z ruské strany nebyla tato informace potvrzena. V pátek ruské ministerstvo obrany přiznalo, že během "speciální operace" přišlo o život 1351 ruských vojáků.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Armáda Ukrajina Rusko Ruská armáda