Drama v dějišti F1: Zásobník ropy zachvátil požár, nejspíš po útoku rebelů!

Na sociálních sítích se objevily záběry požáru.

Autor: ČTK

25. března 2022 19:05

Požár v zařízení ropné společnosti Saudi Aramco v saúdskoarabském přístavním městě Džidda se podařilo dostat pod kontrolu a nejsou žádné oběti. S odkazem na oznámení vojenské koalice vedené Rijádem, která v Jemenu bojuje proti tamním povstalcům, o tom informuje agentura Reuters. K útoku na zmíněné zařízení a další objekty Saudi Aramco se předtím přihlásili jemenští povstalci Húsíové. V Džiddě má brzy startovat závod formule 1.

Mluvčí jemenských šíitských povstalců Jahjá Saría nedlouho po propuknutí požáru oznámil, že Húsíové provedli raketový útok na zařízení Saudi Aramco v Džiddě a zaútočili pomocí bezpilotních letounů na rafinerie v Rás Tanúru a Rábighu. Cílem útoků podle něj byla také klíčová zařízení ropného giganta v hlavním městě Rijádu.

V neděli se v Džiddě pojede Velká cena Saúdské Arábie, přestože někteří lidé měli obavy z nedávných útoků na království. "V tuto chvíli čekáme na další informace od úřadů o tom, co se stalo," uvedli krátce po propuknutí požáru organizátoři závodu.

Initial unconfirmed footage reportedly from an Aramco Facility in Jeddah. pic.twitter.com/Y7nAjh7SX8

— Aurora Intel (@AuroraIntel) March 25, 2022

Saúdskou Arábií vedená koalice později oznámila, že požár ropného zařízení v Džiddě je pod kontrolou s tím, že hořely dva zásobníky ropy. Při útoku jemenských povstalců podle koalice nikdo nezemřel.

Válka v Jemenu, nejchudší zemi arabského světa, vypukla poté, co se Íránem podporovaní šíitští povstalci Húsíové v roce 2014 zmocnili Saná, odkud vyhnali mezinárodně uznanou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Na její straně se o rok později do boje proti rebelům zapojila mezinárodní vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Konflikt bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu.

Snahy OSN zajistit v Jemenu klid zbraní a docílit uvolnění koaliční blokády dosud neuspěly. Válka se tak již roky v patové situaci. Húsíové, kteří tvrdí, že chtějí porazit zkorumpovaný systém a že bojují proti zahraniční agresi, opakovaně provádějí přeshraniční útoky na Saúdskou Arábii pomocí dronů a raket.

Témata: Požáry Formule 1 Saúdská Arábie