V Německu explodovala bomba! Hrozí další výbuchy!

Výbuch bomby

Autor: ČTK, stars24.cz

24. května 2018 10:34

Letecká bomba z dob druhé světové války, kvůli které téměř 9000 lidí muselo opustit své domovy v Drážďanech, během zneškodňování explodovala. Nikdo nebyl zraněn, uvedla agentura DPA s odvoláním na policejního mluvčího. Oblast podle listu Sächsische Zeitung zůstává uzavřena, nelze totiž podle policie vyloučit, že by mohly vybuchnout další části bomby.

Bomba byla nalezena ještě v úterý, policie v noci na středu nařídila evakuaci, největší v saské metropoli v souvislosti se zneškodňováním bomby z druhé světové války.

Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. Policie původně plánovala, že bude bomba zneškodněna ještě v noci na středu. Průtahy v evakuaci a dodatečné rozšíření evakuační zóny ale vedly k odkladu.

Postiženou oblast muselo opustit zhruba 8700 lidí, evakuovány byly mimo jiné domov důchodců a pečovatelský dům, ve kterých žije asi 240 lidí.

Policie zneškodnění pumy předem označila za náročný akt s tím, že je 50procentní riziko, že trhavina exploduje. Dělníci totiž během výkopových prací zarazili roznětku hlouběji do nitra pumy, což hrozilo výbuchem při jakákoli další manipulaci. Pyrotechnici se proto zneškodnění rozhodli provést dálkově s pomocí zařízení na vyjímání roznětky. Kolem pumy policie postavila bariéry, aby v případě výbuchu minimalizovaly škody.

I více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60.000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10.000 lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

V únoru 1945 americká a britská letadla shodila na Drážďany kolem 4000 tun bomb, které zničily centrum města a zabily až 25.000 lidí.

Témata: Německo bomby exploze