Vladimir Putin: Hrozí mu vzpoura v Rusku? Odborník promluvil!

Vladimir Putin.

Autor: stars24.cz, ČTK

24. března 2022 18:58

Ruský prezident Vladimir Putin čelí reálnému riziku vzpoury nebo převratu ze strany příslušníků tajných služeb, v jejichž řadách kvůli tvrdým sankcím po invazi na Ukrajinu roste nespokojenost.

Britskému deníku The Times to řekl ruský exilový ochránce lidských práv Vladimir Osečkin, který v posledních týdnech zveřejnil více než desítku zpráv od anonymního zdroje působícího v ruské Federální bezpečnostní službě (FSB).

Ukrajinská rozvědka před několika dny na facebooku uvedla, že ruské obchodní a politické elity zvažují odstranění Putina. Jeho nástupcem by se v takovém případě měl stát právě šéf FSB Alexandr Bortnikov. 

Cílem takové akce by mělo být postupné obnovení ekonomických vazeb se Západem, který na Rusko kvůli válce na Ukrajině uvalil sankce. Samotný Bortnikov údajně upadl u Putina v nemilost, protože jeho služba poskytla špatné analýzy nálad v ukrajinské společnosti a schopností ukrajinské armády.

Podle Osečkina, zakladatele serveru Gulagu.net, o rostoucí averzi ke Kremlu vypovídá už fakt, že čím dál více příslušníků ruské rozvědky bez ohledu na možná rizika poskytuje informace o dění uvnitř svých úřadů.

"Putin 20 let vytvářel v Rusku stabilitu. Důstojníci FSB, policisté, prokurátoři - všichni tihle lidé uvnitř systému - mohli žít dobré životy. To všechno je ale teď pryč. Uznávají, že válka je katastrofa pro ekonomiku i pro lidstvo. Nechtějí zpátky do Sovětského svazu," řekl Osečkin, podle něhož kvůli tomu stoupá ochota dříve loajálních státních zaměstnanců se postavit systému. "Každým týdnem a měsícem, kdy bude tahle válka pokračovat, je pravděpodobnost vzpoury v tajných službách vyšší," dodal.

Podle Osečkina patřili důstojníci FSB v Rusku k jakési "nové šlechtě" a úkorně nesou, že kvůli západním sankcím už si nebudou moci užívat svých výhod a statků tak jako dřív.

Osečkinův zdroj uvnitř FSB už poslal za poslední týdny několik zpráv, naposledy 11. března informoval o tom, že se Kreml chystá rozpoutat "velký teror" v Chersonu, kde plánuje únosy civilistů do Ruska. Podle odborníků na ruské tajné služby jsou zprávy autentické. List The Times připomněl, že jejich hodnověrnost potvrdil i investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev, který odhalil identitu útočníků ze Salisbury, či expert na ruské tajné služby Andrej Soldatov.

Osečkin žije od roku 2015 v exilu ve Francii. Jeho server Gulagu.net se věnuje odhalování a zveřejňování případů mučení v ruských věznicích.

Témata: Vladimír Putin Rusko