Svržení Putina je ve hře, tvrdí rozvědčíci! Kdo by ho nahradil?

Vladimir Putin, ruský prezident.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. března 2022 9:20

Vladimir Putin je obecně považován za hlavního strůjce probíhající války na Ukrajině. Mnozí lidé se domnívají, že jediná cesta k zastavení konfliktu vede přes jeho odstavení z čela Ruska. Podle některých informací už by se na tom mělo pracovat.

Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Válka na Ukrajině pokračuje již přes tři týdny, mezi oběma zeměmi probíhají diplomatická jednání. Podle korespondentky BBC Lyse Doucetové během nich dochází k progresu.

"Prezident Putin konečně souhlasil, že se v nějakém momentu setká s prezidentem Zelenským, který jednání vyhlíží od ledna," uvedla s tím, že ruská hlava státu zatím na veřejnosti nic takového nepotvrdila. Zelenskyj o víkendu v rozhovoru pro CNN zopakoval, že je připravený se svým ruským protějškem jednat.

V souvislosti s Putinem se objevují také spekulace o jeho zdravotním stavu. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je v rozhovoru s japonskou televizní stanicí TBS odmítl. "Putin je absolutně fit. Jak se tady říká - chytí rýmu na všech našich pohřbech," nechal se slyšet.

Putinovým nástupcem by se v případě svržení měl stát současný šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexander Bortnikov.

Témata: Vladimír Putin