Záhadný dron v Záhřebu: Odkud do Chorvatska přiletěl? Úřady zřejmě znají odpověď

Záhřeb

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. března 2022 13:06

Chorvatsko už několik dní řeší záhadu na okraji chorvatské metropole Záhřebu, kde se zřítil bezpilotní letoun. Jeho původ je neznámý, ale panuje podezření, že přiletěl z válečné zóny na Ukrajině. Nasvědčují tomu poslední dostupné informace.

Dron se zřítil ve čtvrtek noci na záhřebský park Jarun. Incident na okraj summitu EU ve Versailles potvrdil i chorvatský premiér Andrej Plenković. Podle policie nikdo nebyl zraněn, ale po jeho zřícení nastal silný výbuch, který poškodil asi 40 zaparkovaných aut

"Podle nám dostupných informací jde o letoun ruské výroby," řekl Plenković chorvatským novinářům. "Není nám známo, zda byl majetkem ruské, nebo ukrajinské armády," dodal premiér.

Stroj podle médií přiletěl do Chorvatska přes Rumunsko a Maďarsko. V parku po sobě zřícený objekt zanechal kráter široký tři metry a hluboký jeden metr.

Portál index.hr citoval bývalého šéfa záhřebské civilní ochrany Pavleho Kaliniče, podle něhož by mohlo jít o dálkový průzkumný dron sovětského typu Tupolev M-141 s doletem 1000 kilometrů. Díky tomu mohl přiletět prakticky odkudkoliv z okolních států.

Je známo, že přeletěl Rumunsko a Maďarsko. Chorvatský premiér následně uvedl, že průzkumný dron Tu-141 Striž ze sovětské éry letěl přes 40 minut nad Maďarskem a šest až sedm minut nad Chorvatskem. Rumunské úřady pro změnu uvedly, že létající objekt byl ve vzdušném prostoru Rumunska jen tři minuty po přeletu z Ukrajiny.

Podle serveru index.hr takto krátká doba naznačuje, že dron musel překročit rumunské hranice na severu státu, pravděpodobně tak přiletěl ze středozápadní Ukrajiny. Ruská agentura TASS následně uvedla, že druhý dron stejného modelu byl krátce po havárii sestřelen nad Krymem. Rusko i Ukrajina ale popřely, že by dron vypustily.

Témata: Chorvatsko Drony