Tahle zvěrstva páchá Rusko na Ukrajině. Agentura natočila tank střílející do obytného domu

Agentura AP natočila ruský tank střílející na obytný blok v Mariupolu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. března 2022 22:00

Novinář agentury AP zaznamenal palbu ruského tanku na obytný blok v ukrajinském Mariupolu. Ocitl se také ve skupině zdravotníků, kteří se v pátek ve městě obklíčeném ruskými silami dostali pod palbu odstřelovačů.

Žurnalista natočil video, na němž jsou vidět také explodující střely ve chvíli, kdy dopadaly na už značně poškozenou obytnou budovu, popsala dnes AP. Podle agentury nebylo možné určit, zda předtím někdo z těchto míst střílel na ruské pozice.

Na záběrech je vidět tank s písmenem Z, kterým invazní jednotky označují svou bojovou techniku, jak couvá, naráží do zničených autobusů a poté vystřelí. Poté jsou na videu vidět zásahy devítipatrové budovy, exploze a hořící balkony. Ukrajinští bojovníci tank později zničili a připsali si tak jedno malé vítězství, podotkla AP.

V jiný okamžik odstřelovač zasáhl do kyčle zdravotnici. Přežila, ale podmínky v nemocnici se zhoršovaly, popisuje agentura. Okna se podle ní otřásala kvůli nedaleké tankové a dělostřelecké palbě, elektřina byla vyhrazena pouze pro operační stoly a chodby obsadili lidé, kteří neměli kam jít.

Byla mezi nimi Anastasija Erašovová, která držela spící dítě, třásla se a plakala. Při ostřelování právě zemřel její další potomek, stejně jako dítě jejího bratra. Ona sama měla hlavu pokrytou krví. "Přišli jsme k bratrovi, všichni společně. Ženy a děti šly do sklepa a pak nějaký minomet zasáhl budovu. Uvázli jsme v podzemí a dvě děti zemřely. Nikdo je nedokázal zachránit," plakala žena. "Nevím, kam máme utéct. Kdo přivede zpět naše děti, kdo?" dodala skrze slzy.

Mariupol prožívá jedno z největších utrpení na Ukrajině od chvíle, kdy zemi napadla ruská vojska. Neustálé ostřelování zmařilo opakované pokusy dopravit do města se 430.000 obyvateli chybějící potraviny, vodu, léky a evakuovat civilisty. Podle kanceláře starosty zemřelo během obléhání více než 1500 obyvatel a ostřelování dokonce přerušilo snahy o pohřbívání mrtvých v masových hrobech, píše AP.

"Bombardují město 24 hodin denně, odpalují rakety. Je to nenávist. Zabíjejí děti," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odkazem na Mariupol a zničení porodnice, ve které podle dřívějších informací ukrajinských úřadů zemřeli tři lidé, včetně dítěte. Kyjev tvrdí, že zdravotnické zařízení zničil ruský nálet; Moskva prohlašuje, že objekt využívali ukrajinští bojovníci. "Je to nenávist. Zabíjejí děti. Ničí porodnice. Ničí nemocnice, proč? Aby Ukrajina už neměla žádné děti," dodal ukrajinský prezident, podle něhož ruské síly už zničily mimo jiné desítky nemocnic a stovky škol po celé zemi. Rusko útoky na civilní cíle popírá.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že ruské síly obsadily východní předměstí Mariupolu, čímž zesílily ozbrojený tlak na tento strategický přístav. Dobytí města a dalších přístavů v Azovském moři by Rusku umožnilo vytvořit pozemní koridor na poloostrov Krym, který anektovalo v roce 2014.

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Ruská armáda