Rusko omezuje Instagram kvůli údajným výzvám k násilí vůči Rusům!

Instagram

Autor: stars24.cz, ČTK

11. března 2022 15:56 | Aktualizováno: 11. března 2022 16:25

Rusko omezí přístup k internetové sociální síti Instagram, kterou provozuje americká společnost Meta Platforms. Oznámil to dnes ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Dodal, že tímto rozhodnutím vyhověl žádosti ruské prokuratury. Podle úřadu se po síti šíří materiály obsahující výzvy k násilným činům proti ruským občanům.

Platformy s omezeným přístupem se v Rusku obvykle stávají z velké části nedostupnými. Instagram je velmi populární mezi ruskou mládeží, pro mnoho ruských malých a středních podniků i umělců či řemeslníků se navíc stal klíčovým nástrojem pro internetový prodej, napsala agentura AFP.

Ruská prokuratura k omezení přístupu na instagram vyzvala po zprávě agentury Reuters, podle které společnost Meta umožní uživatelům v některých zemích vyzývat k násilí proti ruským vojákům v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Prokuratura také požádala soud, aby označil firmu Meta za extremistickou organizaci.

Roskomnadzor už minulý týden zablokoval přístup k sociální síti Facebook, kterou rovněž provozuje Meta. Opatření zdůvodnil tím, že tato síť diskriminuje ruská média. Omezovat začal také přístup k síti Twitter.

Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na interní dokumenty podniku uvedla, že Meta umožní v některých zemích zveřejňovat výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina či k páchání násilí proti ruským vojákům. Mluvčí společnosti Meta podle Reuters potvrdil, že firma dočasně uvolnila pravidla pro vyjadřování politických postojů.

"V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně umožnili vyjadřování politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování," uvedl mluvčí Mety. Jde podle něj například o výroky jako "smrt ruským okupantům". Zakázány dál zůstanou výzvy k násilí proti ruským civilistům.

Ruský vyšetřovací výbor dnes podle agentury AFP oznámil, že zahájil vyšetřování "kvůli nezákonným výzvám k vraždám ruských občanů ze strany zaměstnanců americké společnosti Meta".

Témata: Rusko Instagram