Zelenskyj mluvil s Bidenem kvůli válce na Ukrajině! Co spolu řešili?

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: stars24.cz, ČTK

6. března 2022 18:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem o bezpečnosti, finanční podpoře Ukrajiny a o dalších sankcích proti Rusku.

"V rámci stálého dialogu jsem měl další rozhovor s prezidentem Spojených států," napsal Zelenskyj na twitteru.

Telefonát trval asi půl hodiny. Biden zdůraznil kroky, které USA podnikají proti Rusku, uvítal rozhodnutí platebních společností Visa a Mastercard ukončit své operace v Rusku a poukázal na to, že jeho administrativa zvyšuje bezpečnostní, humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a úzce spolupracuje s Kongresem na zajištění dalších financí pro Ukrajinu, napsala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření Bílého domu.

Ukrajina jedenáctým dnem čelí útoku Ruska, které rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Západ na ruskou invazi zareagoval tvrdými sankcemi proti Rusku a podporou Ukrajiny, nicméně nevyslyšel volání Kyjeva, aby vyhlásil nad Ukrajinou bezletovou zónu. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu varoval, že Moskva by vyhlášení takové zóny ze strany jakékoliv země považovala za její účast v konfliktu.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Joe Biden