Ukrajinu už opustilo 1,5 milionu uprchlíků! Do Česka jich dorazilo zhruba 100 tisíc

Obyvatelé Ukrajiny opouští kvůli válce zemi

Autor: stars24.cz, ČTK

6. března 2022 11:50 | Aktualizováno: 6. března 2022 17:50

Za deset dní od vypuknutí bojů na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí. Na twitteru to dnes oznámil vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Jedná se podle něj o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války.

Pokoření hranice milionu lidí, kteří uprchli do zahraničí před ruskými vojsky, UNHCR oznámil teprve ve čtvrtek.

Nejvíce lidí míří do Polska, které přijalo už přes 922.000 uprchlíků. Do Moldavska podle tamních úřadů zamířilo přes 250.000 lidí z Ukrajiny, přičemž asi polovina jich pokračovala dále na západ. Maďarsko přijalo přes 144.000 utečenců. Slovenské hranice podle tamního policejního prezidia překročilo bezmála 114.000 lidí, cizinecké policii v Česku se už ohlásilo přes 42.000 utečenců z Ukrajiny. Část lidí ale před boji utekla také do Ruska.

Zemí s největším počtem uprchlíků v zahraničí (5,6 milionu) je v současnosti Sýrie, kde v roce 2011 vypukla občanská válka. Ale i v době nejrychlejšího tempa odchodů lidí ze Sýrie na začátku roku 2013 trvalo zhruba tři měsíce, než tuto blízkovýchodní zemi opustil milion lidí.

UNHCR již dříve uvedl, že pokud by exodus z Ukrajiny pokračoval stávajícím tempem, brzy by přerostl v největší uprchlickou krizi tohoto století.

V Česku je podle odhadů už zhruba 100 000 uprchlíků z Ukrajiny

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100.000. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem, autobusy i auty, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

"Počet není přesný, je to odhad," uvedl ministr a předseda Ústředního krizového štábu. Po jeho pátečním jednání Rakušan uváděl, že podle odhadů je v Česku 50.000 uprchlíků z Ukrajiny.

Za deset dní od začátku ruské agrese proti Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámil dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Evropská komise podle její místopředsedkyně Věry Jourové počítá s tím, že by čtyřicetimilionovou zemi mohlo v krajním případě opustit na osm milionů lidí.

Největší část uprchlíků z válkou zasažené země míří do Polska, Maďarska a Moldavska. Do Polska, kde žije silná ukrajinská komunita, od začátku ruské invaze přišlo za deset dnů 922.400 lidí z Ukrajiny. Jen za sobotu polští pohraničníci odbavili asi 129.000 uprchlíků.

V Česku míří běženci nejčastěji do Prahy a středních Čech. Ve společném pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od jeho úterního spuštění odbaveno do dnešního poledne přes 10.000 lidí. Cizinecké policii se podle údajů ministerstva vnitra do soboty přihlásilo přes 42.000 ukrajinských uprchlíků.

V sobotu se české cizinecké policii ohlásilo 3800 uprchlíků

V sobotu se cizinecké policii v Česku ohlásilo asi 3800 ukrajinských uprchlíků a celkem už přes 42.000. Vyplývá to z údajů, které dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Počet nahlášených běženců z Ukrajiny, kterou vojensky napadlo Rusko, v posledních třech dnech klesal.

Třeba v pražském uprchlickém centru, kam míří většina běženců z Ukrajiny, ale nápor dál roste. Na registraci na cizinecké policii mají uprchlíci po příjezdu tři dny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už v pátek řekl médiím, že podle odhadů je v Česku již přes 50.000 uprchlíků z Ukrajiny.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Od té doby uprchlo z Ukrajiny podle sobotních informací Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zhruba 1,5 milionu lidí a podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 1,3 milionu. V Česku byl počet nahlášených uprchlíků z Ukrajiny nejvyšší zatím ve středu 2. března, a to skoro 11.000 lidí. Ve čtvrtek činil 8400 lidí a v pátek zhruba 5400. Speciálních víz určených pro lidi zasažené invazí udělilo vnitro zatím celkem 45.587, v sobotu jich bylo stejně jako v pátek vydáno skoro 12.000.

V celém Česku byla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků vytvořena asistenční centra, která zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Například v pražském středisku v Kongresovém centru nápor uprchlíků v posledních dnech roste. Ačkoli je kapacita střediska, sloužícího i pro Středočeský kraj, koncipována na 2000 lidí denně, v sobotu odbavilo přes 3000 uprchlíků. Většina běženců z Ukrajiny míří podle dřívějších informací vnitra právě do Prahy a Středočeského kraje.

Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do tří dnů po příjezdu. Pokud bydlí v nějakém ubytovacím zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza, o které mohou žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celém Česku. Díky speciálním dlouhodobým vízům, které vydává ministerstvo vnitra, budou lidé z Ukrajiny automaticky zařazeni do systému veřejného zdravotního pojištění. Mohou si s nimi také vyřídit povolení k zaměstnání.

Témata: uprchlíci válka na Ukrajině