Chystá se něco velkého? Tereza H. všechny překvapila svým požadavkem!

Tereza H před Pákistánským soudem, kde čeká na prodloužení vazby 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2018 16:43

Zadržená Češka Tereza H., která je obviněna z pašování drog a držena v pákistánském vězení, vznesla neobvyklý požadavek. Plánuje něco velkého?

Tereza H. vznesla na soudce Shahida Bashira při jednom ze soudních jednání neobvyklou prosbu. Podle Blesku mu ji předložila 31. března a žádala, aby jí poskytnul papír na psaní, tužky a knihy.

"Obdrželi jsme požadavek obviněné Terezy H., která žádá, aby jí ve věznici byly poskytnuty romány/sbírky/knihy ke čtení a také papírenské potřeby a tužky. Kopii této žádosti proto zasíláme řediteli věznice s pokynem, aby postupoval striktně v souladu s příslušnými nařízeními a předpisy," uvedl podle deníku soudce v zápise.

Jak se ukázalo, zadržené Tereze bylo vyhověno a nyní má k dispozici knihy v angličtině, na kterých si může trénovat jazyk. Otázkou ale zůstává, k čemu jí má sloužit papír a tužky. Jedním z vysvětlení je, že chce z Pákistánu odesílat dopisy. V kuloárech se ale šeptá i o jiné možnosti. Chce snad z vězení napsat knihu???

Soudce Tereze také dodal kopie veškerých materiálů spojených s případem. Češka jim ale nerozuměla, protože jí byly doručeny jsou v urdštině. "Soud po rozhovoru s obviněnou zjistil, že v dostatečné míře rozumí anglicky, a vysvětlil jí podstatu dokumentů a právních postupů. Navíc je zde její právní zástupce, který by měl jednat jejím jménem," uvedl podle Blesku soudce 10. dubna do záznamu.

Tereza H. byla letos v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti.

Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Tereze tak podle všeho hrozí maximálně 14 let ve vězení.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu