Zelenskyj promluvil k demonstrantům v Evropě i v Česku. Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa, řekl

Následky ostřelování Charkova ruskou invazní armádou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. března 2022 7:58 | Aktualizováno: 4. března 2022 22:02

Během dne se hlavní úsilí ruských invazních jednotek soustředilo na obklíčení Kyjeva. Podle agentury Unian to dnes večer sdělil generální štáb ukrajinské armády, podle něhož obránci metropole ofenzívu nadále odrážejí. Boje zuřily i na dalších místech v zemi, ruské síly obklíčily a bombardovaly několik měst, píše Reuters,

Stručný přehled pátečních událostí:

"Okupanti rovněž pokračovali v raketových a bombových úderech na obce. K ničení infrastruktury a obytných budov použili dělostřelectvo a raketomety," uvádí ukrajinský generální štáb ve své zprávě zveřejněné na facebooku.

Tvrdí také, že ukrajinské ozbrojené složky mimo jiné nadále brání ostřelované město Černihiv na severu země a snaží se zabránit obklíčení černomořského přístavu Mykolajiv na jihu Ukrajiny. Ve směru na Volyň podle něj nedošlo k žádným výrazným změnám v pozicích ukrajinské armády. Vzdušné síly zároveň odrážejí nálety nepřítele, píše generální štáb.

"Nepřítel je demoralizovaný. Místní obyvatelstvo dává všemi prostředky najevo, že Rusko zde není vítáno. Boje pokračují po celé zemi," píše na závěr.

Agentura Reuters vpodvečer s odvoláním na britské zpravodajské informace napsala, že těžké boje na severozápad od Kyjeva během dne pokračovaly a s velkou pravděpodobností se znovu rozšířily do oblasti vojenského letiště Hostomel. Obrovská kolona ruských vojsk podle ní za poslední čtyři dny udělala "jen málo znatelný pokrok".

Ruské síly obklíčily obléhaly a bombardovaly několik měst na Ukrajině, píše Reuters, podle něhož se z centra Kyjeva ozývaly výbuchy. Strategický přístav Mariupol nacházející se na jihovýchodě země ruské síly obklíčily a ostřelují. Jeho starosta uvedl, že Mariupol po pěti dnech útoků nemá vodu, teplo ani elektřinu a dochází mu potraviny.

Ruské síly dosáhly největšího vojenského pokroku na jihu, kde tento týden dobyly první větší ukrajinské město Cherson. V posledních dnech se podle Reuters zhoršilo bombardování severovýchodních měst Charkov a Černihiv. Ukrajinské úřady ve čtvrtek uváděly, že ruské bombardování sídliště v Černihivu připravilo o život 33 lidí, dnes tuto bilanci zvýšily na 47 zabitých. Civilní oběti ukrajinské úřady hlásí i z dalších míst.

Ruský nálet dnes zničil elektrárnu v Ochtyrce na severu Ukrajiny, město zůstalo bez tepla a elektřiny, uvedl podle agentury AP šéf oblasti. Ruské jednotky mezitím po nočním útoku a prudkých bojích obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě země. Podle Kyjeva i podle amerických představitelů radioaktivita v oblasti i přes ostřelování a požár v nejaderné části elektrárenského areálu nepřesáhla nebezpečnou úroveň.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za poslední týden přežil nejméně tři pokusy o atentát, píše britský list The Times na svých internetových stránkách. Zabít se ho údajně pokoušeli žoldnéři z ruské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny a příslušníci speciálních jednotek z Čečenska. Wagnerovcům i bojovníkům z Čečenska pokusy o atentát zmařili příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce, tvrdí The Times.

Spojené státy dnes při mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN vyzvaly Rusko, aby stáhlo svoje vojáky ze Záporožské jaderné elektrárny a již nezatahovalo podobná zařízení do konfliktu. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová řekla, že útok na největší evropskou jadernou elektrárnu je nebezpečnou eskalací konfliktu a že se svět při ruském útoku na zařízení jen těsně vyhnul jaderné katastrofě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí, aby nepřehlíželi ruskou agresi proti Ukrajině. Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa, řekl Zelenskyj prostřednictvím telemostu účastníkům dnešní demonstrace na Václavském náměstí, kterou zorganizoval spolek Milion chvilek na podporu Ukrajiny napadené ruskou armádou. Jeho výzva směřovala i k účastníkům obdobných demonstrací v dalších evropských městech.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k sociální síti Facebook a omezovat začal i přístup k síti Twitter, uvedla dnes agentura TASS. Agentura Interfax předtím uvedla, že Twitter je stejně zablokovaný jako Facebook. Rusko tak činí ve snaze kontrolovat zprávy o ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už více než týden.

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, znepřístupní své služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Na twitteru to uvedl šéf společnosti Brian Chesky. Francouzský prodejce luxusního zboží LVMH, pod kterého spadají značky Louis Vuitton, Givenchy nebo Dior, nechá od neděle uzavřít všech svých 124 obchodů v Rusku. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu zavřou své prodejny i značky Hermès a Chanel nebo společnost Richemont, která vlastní značku Cartier, uvedla agentura AFP.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda