Hrozí katastrofa? Irma bude testem pro dvě jaderné elektrárny

Hurikán Irma devastuje Karibik

Autor: Jan Novák, stars24.cz

10. září 2017 1:45

Příchod hurikánu Irma bude zřejmě nejvážnějším testem amerických jaderných elektráren po posílení jejich odolnosti vůči přírodním pohromám, které následovalo po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011. Na floridském pobřeží, které podle předpokladů hurikán s rostoucí silou zasáhne v neděli, se nacházejí čtyři jaderné reaktory. Irma si bude razit cestu na jihozápad Floridy, kde jsou podle agentury Reuters dva reaktory elektrárny Turkey Point.

Irma si vyžádala největší evakuaci v dějinách Spojených států, své domovy už opustila čtvrtina obyvatel jindy slunečné Floridy. Meteorologické odhady naznačují, že by bouře mohla proniknout hluboko do vnitrozemí, než se zcela uklidní. A za ohroženou oblast byl ještě v pátek označen i rozsáhlý bývalý vojenský komplex v Jižní Karolíně, které dnes slouží jako skladiště jaderného odpadu.

Během studené války se ve zdejších laboratořích vyráběly zbraně pro armádu i součástky do vesmírných lodí. Výsledkem jsou miliony galonů tekutého jaderné odpadu v nádržích a nespočet kontaminovaných předmětů pohřbených pod zemí. Správci SRS tvrdí, že objekt je vybudován tak, aby vydržel nepříznivé počasí jako bouře a povodně.

Jiného názoru je ale nezávislý jaderný analytik Stephen Schwartz, který tvrdí, že pokud Irma projde oblastí, bude to mít strašlivé následky. Podle něj se nachází v areálu 51 nádrží, kde je uchován ten nejnebezpečnější odpad. Méně rizikové věci jako jsou oblečení, rukavice či boty byly v minulosti vyházeny do jam a pokryté zeminou. „Vyprázdnit či utěsnit nádrže vyžaduje značná úsilí, jsou zapotřebí peníze i čas,“ řekl Schwartz. Podle něj je v ohrožení řeka Savannah, která protéká nedaleko. Záplavy by mohly kontaminaci rozšířit přes půdu a znečistit tok, který zásobuje pitnou vodou několik států.

The Savannah River Site vydala prohlášení, že jsou dobře připravení na živelné katastrofy. „Budovy jaderného výzkumu jsou velmi silné a objekt je chráněn vícestupňovým bezpečnostním systémem, který počítá i se scénáři extrémního počasí,“ stojí ve zprávě. Tiskový mluvčí taky uvedl, že v pohotovosti jsou týmy odborníků připraveni zasáhnout, v případě že zabudovaná bezpečnost selže.

Příchod hurikánu Irma bude zřejmě i nejvážnějším testem amerických jaderných elektráren po posílení jejich odolnosti vůči přírodním pohromám, které následovalo po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011. Na floridském pobřeží, které podle předpokladů hurikán s rostoucí silou zasáhne v neděli, se nacházejí čtyři jaderné reaktory. Irma si bude razit cestu na jihozápad Floridy, kde jsou podle agentury Reuters dva reaktory elektrárny Turkey Point.

Firma Florida Power & Light (FPL), provozovatel elektrárny, reaktory před nástupem Irmy uzavře. Turkey Point je asi 40 kilometrů jižně od Miami. FPL rovněž zastaví reaktory v elektrárně ve městě St. Lucie na bariérových ostrovech při východním pobřeží. Elektrárna s dvěma jadernými reaktory leží 200 kilometrů severně od Miami.

Ředitel FPL Eric Silagy dnes na tiskové konferenci řekl, že jaderné elektrárny se zastavují 24 hodin před nástupem hurikánu už o síle prvního stupně. Obě floridské elektrárny jsou podle něj zabezpečeny před hurikánem silnějším než byl kterýkoli z těch, které poloostrov postihly. Před zaplavením je chrání umístění šest metrů nad úrovní moře.

Témata: hurikán Irma (září 2017) USA jaderné elektrárny