Kyjev online: Městem se ozývají výbuchy a sirény

Ukrajina, Kyjev

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2022 9:56

Západně od centra ukrajinského hlavního města Kyjeva se dnes ráno ozval výbuch a po zhruba 20 minutách následovaly další dvě exploze. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se krátce před explozemi rozezněly sirény varující před náletem.

Po třetí noci ruských útoků, které přiměly tisíce obyvatel vyhledat útočiště v podzemních bunkrech, zůstává kontrola Kyjeva v rukou ukrajinských sil.

"Situace v Kyjevě je klidná, hlavní město je naprosto pod kontrolou ukrajinské armády a obrany. V noci došlo k několika střetům se skupinami sabotérů," napsal na oficiálním účtu na telegramu Mykola Povoroznyk, první náměstek městské správy Kyjeva.

V noci začal jižně od města po ostřelování hořet zásobník ropy. Útok způsobil ohromnou explozi, po níž se vzduch zaplnil hustým, černým kouřem na kilometry daleko, úřady doporučily neotvírat okna. Není jasné, zda si incident vyžádal oběti na životech.

"Kyjev nepadl a Ukrajina bojuje dál," napsal na twitter Euan McDonald, v Kyjevě sídlící redaktor ukrajinského zpravodajského serveru The New Voice of Ukraine, který vychází v angličtině.

Témata: Ukrajina