České novináře na Ukrajině zadrželi kvůli podezření ze špionáže

Česká televize

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 18:39

Reportéry České televize (ČT) a CNN Prima News na Ukrajině, která čelí útoku ruských jednotek, dočasně zadržela policie kvůli podezření ze špionáže. Štáb Primy následně donutila opustit ukrajinské území, sdělili dnes ČTK zástupci televize.

Ze štábu CNN Prima News ukrajinští policisté dnes ráno zadrželi v blízkosti ukrajinsko-polské hranice reportéra Patrika Kaizra a kameramana Davida Malého, které jim místní obyvatelé nahlásili pro podezření z ruské špionáže. "Mířili na nás zbraněmi AK-47, další pistolemi mířili na naše auto. Vytáhli nás a spoutali," popsal situaci Kaizr.

Policisté jim následně podle reportéra začali prohledávat věci a zjišťovat, kdo jsou. Také jim ukázali fotografie auta televizního štábu z různých míst podél hranic, jak natáčeli reportáže. Snímky prý dostali od místních, kteří měli podezření, že jsou ruskými špiony.

Tak jeste rychla aktualizace: meli jsme vstoupit do Udalosti, ale po ceste nas prosacovala a ted i docasne zadrzela ukrajinska policie. Realita nouzoveho stavu. Jedeme na sluzebnu. Doufejme, ze ne pres noc. To uz jsme meli byt mnohem dal o Kyjeva.

— Andreas Papadopulos (@andreas_ppdp) February 25, 2022

Nakonec se věc vyjasnila, nicméně o několik desítek minut později policisté štáb opět zadrželi a donutili ho s eskortou opustit Ukrajinu, uvedla v tiskové zprávě CNN Prima News.

Podobné problémy řešili v pátek na Ukrajině také novináři ČT. Její zpravodaj Andreas Papadopulos na twitteru uvedl, že na cestě z Kyjeva je policie prošacovala a dočasně zadržela. "Stáli jsme u krajnice a kompletovali materiály do zpráv. Mysleli, že natáčíme blízké vojenské objekty," odůvodnil podle iDNES.cz Papadopulos záležitost s ukrajinskou policií.

Témata: Ukrajina Česká televize