Mobilizace přišla pozdě? Kyjev v ohrožení, ozývá se střelba! Úřady řekly lidem, jak se zapojit

Ukrajina, Kyjev

Autor: stars24.cz, ČTK

25. února 2022 10:55 | Aktualizováno: 25. února 2022 12:05

V obytné čtvrti Minský masiv na severu Kyjeva se ozývá střelba, uvedla místní média. Ministerstvo obrany požádalo obyvatele, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky. Střelba byla podle agentury AP dnes slyšet také u vládní čtvrti v centru ukrajinské metropole.

Ve druhém největším ukrajinském městě Charkově na východě země jsou slyšet hlasité výbuchy, informovala s odvoláním na svědka agentura Reuters, podle níž dnes letecké poplachy zněly v řadě ukrajinských měst.

Jeden z poradců ukrajinské vlády dnes uvedl, že očekává, že se Rusko během dneška pokusí proniknout do Kyjeva. Podle agentury AP ruské invazní síly postoupily až na předměstí ukrajinské metropole. Městem ráno zněl opět letecký poplach a obyvatelé byli vyzváni, aby se odebrali do krytů, píše Reuters.

Kancelář ukrajinského prezidenta pojmenovala momentálně nejnebezpečnější směr ruské invaze, upozornil server RBK Ukrajina. Podle poradce šéfa prezidentské kanceláře jde o směr Dymer-Ivankiv, což jsou místa severně od metropole. Bojuje se podle něj v Hostomelu, Vorzelu a Buči, které se nacházejí v blízkosti Kyjeva.

Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit, uvedla agentura Unian.

"Žádáme občany, aby hlásili pohyb techniky. Vyrobte molotovovy koktejly, zneškodněte okupanta! Civilistům - buďte opatrní. Neopouštějte domov!" napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na facebooku. Úřady zároveň požádaly Ukrajince, kteří mají webové kamery, aby nezveřejňovali záběry na internetu a nepřítel se tak nedostal k informacím o ukrajinské armádě, píše RBK Ukrajina.

Ukrajinská armáda už dříve oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantů, kteří se podle ní zmocnili dvou vozidel ukrajinské armády a v převlečení za ukrajinské vojáky se pokoušeli proniknout z Oboloně dál do centra Kyjeva. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na náměstkyni ministra obrany Annu Maljarovou. Armáda zároveň vydala varování, že sabotážní a průzkumné skupiny ruských sil používají ukrajinské vybavení.

V Kyjevě už ráno úřady vyhlásily letecký poplach, v noci na město dopadlo několik ruských raket. Z Moskvy dnes podle ruských tiskových agentur, které se odvolávají na zdroj z ministerstva obrany, zaznělo, že armáda raketami na Kyjev neútočí. Stejné tvrzení zopakovala později ruská agentura TASS, rovněž s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek pozdě večer varoval, že ukrajinská metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze, k městu se podle zpráv médií probíjí ruské tanky. Kyjevský starosta Vitalij Kličko podle agentury AP uvedl, že nejméně tři lidé dnes utrpěli zranění poté, co raketa zasáhla několikapatrový obytný dům v metropoli. Zdroj agentury TASS z ruského ministerstva obrany k tomu sdělil, že jasný záblesk, který byl dnes vidět nad městem, a jeho pád na obytný dům, má "zcela jiné vysvětlení".

Boje o strategický Mariupol zesílily, údajně se k němu blíží ruské tanky

Na jihovýchodě Ukrajiny zesílily boje o Mariupol, blíží se k němu ruské tanky. Informuje o tom server RBK Ukrajina s odvoláním na starostu tohoto strategicky důležitého přístavu. Boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými vojáky se odehrávají 15 kilometrů od města, řekl jeho starosta Vadym Bojčenko.

"Ruské tanky se blíží k Mariupolu. Bitva pokračuje 15 kilometrů od města," uvedl Bojčenko a vyzval obyvatele, aby se přesunuli do úkrytů, pokud zazní výstražné sirény.

Mariupol je důležitý přístav a sídlo oceláren u Azovského moře, který se nachází v těsné blízkosti separatistických oblastí. Proruští povstalci na něj po vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny v roce 2014, kdy se zmocnili rozsáhlých oblastí na Donbasu, nezaútočili.

Jeho dobytí by však nyní Moskvě umožnilo propojit Ruskem anektovaný Krym po souši se separatistickými územími a zajistit si úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře, což by zvýšilo ekonomický tlak na ukrajinskou vládu, upozornila agentura Reuters.

Ta už ve čtvrtek informovala o těžkém ostřelování půlmilionového města - zasáhlo podle ní také obytnou oblast a místní úřady uvedly, že zdravotníci ošetřili 26 raněných. Mnoho obchodů kvůli ruské invazi na Ukrajinu zůstalo v Mariupolu zavřených, a někteří lidé se rozhodli z města odejít. Další ale zůstali. "V našem domě máme kryt. Jen nevím, jestli je dost velký a zda je bezpečný," napsala na sociální síti telegram sedmnáctiletá Julija.

Témata: Ruská armáda válka na Ukrajině Ukrajina Armáda Ukrajina