Válka na Ukrajině: Cílem ruské ofenzívy je "setnout hlavu" vládě v Kyjevě, zní z USA

Ruská armáda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. února 2022 18:04

Ranní útok ruských vojsk na Ukrajinu se jeví jako úvod rozsáhlé, několikastupňové invaze, jejímž cílem je nahradit vládu v Kyjevě proruskou silou. Takto dnes situaci novinářům popsal vysoce postavený činitel obrany Spojených států, jehož jméno média nemohla publikovat. Ruské jednotky podle tohoto zdroje postupují ve třech směrech, z nichž jeden míří na Kyjev.

Moskva dnes zahájila "zvláštní vojenskou operaci" po týdnech kumulace vojsk u hranic s Ukrajinou, během kterých popírala plánování útoku. Od rána jsou hlášeny exploze v řadě ukrajinských měst od Mariupolu na jihovýchodě země až po Ivano-Frankivsk na západě Ukrajiny. Ukrajinská armáda podle všeho svádí boje i o letiště severozápadně od Kyjeva. Ukrajinská strana hlásí desítky mrtvých vojáků.

Podle amerického činitele citovaného agenturou AP nebo televizí CNN ofenzíva začala salvami raket z pozemních a námořních systémů, především na vojenské cíle a letiště. Ruská armáda údajně do útoku zapojila na 75 letadel, důkazy o nasazení obojživelných sil prý nebyly k dispozici.

"Je pravděpodobné, že budeme sledovat vývoj ve vícero fázích. Kolik jich bude a jak dlouhé, to nevíme, ale aktuálně pozorujeme úvodní fáze invaze ve velkém měřítku," citovala nejmenovaného představitele americké vlády CNN.

Ten na brífinku řekl, že Rusové postupují jednak z Krymu směrem na severozápad, ze severovýchodního směru k Charkovu a z Běloruska na Kyjev. "Stále se domníváme, takové je naše hodnocení, že mají plně v úmyslu v zásadě setnout hlavu vládě a dosadit vlastní systém vládnutí," dodal činitel.

Témata: Ukrajina Rusko Ruská armáda