Ukrajina pod palbou separatistů. Do Ruska evakuovali tisíce lidí

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. února 2022 11:10

Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle ukrajinské agentury Unian za poslední den osmdesátkrát ostřelovali ukrajinské pozice a jeden ukrajinský voják při tom utrpěl středně těžká zranění.

Také proruští separatisté dnes obvinili druhou stranu z porušování příměří, podle agentury TASS při tom ukrajinská armáda zasáhla i tři obytné domy a dvě školy, zemřeli údajně nejméně dva civilisté.

Ukrajinská armáda podle ruských médií, která se odvolávají na úřady neuznaných separatistických republik, ostřelovala vesnici Petrivske v samozvané Doněcké lidové republice (DLR) a vypálila na ni 60 střel. Ukrajinská palba údajně zasáhla i tři domy a dvě školy v Luganské lidové republice (LPR).

Kyjev opakovaně odmítá obviňování z toho, že by v posledních dnech zesiloval násilí a případně přímo plánoval útok na separatistické regiony. Ukrajinská strana uvádí, že vzbouřenecké oblasti a Rusko, které má u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků, jen uměle vytvářejí záminku k ruské vojenské invazi do sousední země.

V noci pokračovala i evakuace civilistů, zejména žen a dětí, z obou samozvaných republik. Podle dnešního oznámení úřadujícího ruského ministra pro mimořádné situace Alexandra Čuprijana od pátku dorazilo z této oblasti na ruské území asi 61.000 obyvatel.

Témata: Ukrajina Ukrajinská krize