Ochranka za 30 milionů liber! Hrad Windsor se kvůli svatbě změnil v pevnost!

Hrad Windsor

Autor: Lelková, stars24.cz

19. května 2018 12:52

Svatba prince Harryho (33) a Meghan Markle (36) ve Windsoru vypadá jako pohádka, ale ve srovnání se svatbou prince Williama a Kate je to bezpečnostní můra. Na rozdíl od Buckinghamského paláce, Windsor je středověká stavba s uzavřenými ulicemi a řadou natěsnaných bytů.

 „Pro bezpečnostní síly je to opravdu masivní bolest hlavy a spousta plánování, času, úsilí a nákladů na to, aby se to připravilo," řekl serveru CBS Mark Billingham, který strávil 20 let u britské ochranky.

„Je to hrozná práce, aby se vše zajistilo," řekl Dai Davies, bývalý šéf královské ochranky. „Má úzké dlážděné uličky. A jak si zajistíte několik mil velmi malého městečka a částí, které jsou otevřené a zelené?" Bloky a překážky zastaví vozidla, aby se nedostali do blízkosti davů. I přes velký počet hostů, velitel bezpečnosti na svatbě zajistil, aby byla každá osoba prohlédnuta. „Technologie je nyní velmi odlišná, než tomu bylo v roce 2011," řekl David Hardcastle, královský svatební strategický velitel. „Každý, kdo přichází do procesní cesty, projde bezpečností, která je stejná jako na letišti.“

Nad úrovní ulice tento týden policie oznámila 48hodinovou bezletovou zónu kolem Windsoru, a všichni jsou připraveni na krizovou situaci, aby zničily všechny letouny, které letí nad hlavou. Účet za královskou svatbu prince Harryho a Meghan Markle se tak vyšplhá na 32 milionů liber, což je víc jak za svatbu prince Williama a Kate Middleton. Nejdražší položkou je právě bezpečnostní opatření, to vyjde na 30 milionů liber, to je zhruba 877 milionů korun. Na ulicích Windsoru bude dohlížet na 3 tisíce policistů.

Témata: Meghan Markle Princ Harry Královská svatba