Rusko nese odpovědnost za hrozící válku v Evropě, hřímá Německo. Znepokojen je i papež

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2022 17:06

Rusko v ukrajinské krizi nese odpovědnost za hrozící válku v Evropě. V projevu po dnešním znovuzvolení to prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Zároveň vyzval hlavu ruského státu Vladimira Putina, aby situaci kolem Ukrajiny uklidnil.

"Uvolněte smyčku kolem krku Ukrajiny a hledejte spolu s námi cestu, jak zachovat mír v Evropě," vzkázal Steinmeier Putinovi. Za případnou válku ponese Putin podle Steinmeiera odpovědnost. Zároveň šéfa Kremlu ho varoval, aby nepodceňoval sílu demokracie.

To, že se v Evropě neválčí, se pro kontinent podle Steinmeiera stalo zvykem. "Mír ale není samozřejmost," řekl. Poznamenal, že o mír je nutné pečovat nejen dialogem, ale v případě nutnosti i jednotou a odstrašením, proto vidí NATO jako záruku míru v Evropě.

Rusko odmítá, že by připravovalo invazi na Ukrajinu, jak se obává Západ. Rozmístění ruských vojáků na rusko-ukrajinských a bělorusko-ukrajinských hranicích vysvětluje Moskva jako cvičení.

Papež označil vývoj kolem Ukrajiny za znepokojivý, vyzval k modlitbě

Papež František dnes označil vývoj kolem Ukrajiny za velmi znepokojivý. Při svém pravidelném týdenním požehnání poutníkům na Svatopetrském náměstí vyzval shromážděné k tiché modlitbě za Ukrajinu a apeloval na politiky, aby usilovali o mír.

"Zprávy z Ukrajiny jsou velmi znepokojivé. Svěřuji veškeré mírové úsilí přímluvě Panny Marie a svědomí zodpovědných politiků," uvedl papež. "V tichosti se pomodleme," dodal. Shromáždění lidé pak na zhruba půl minuty ztichli, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Joe Biden v sobotním telefonátu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dopady možné ruské invaze na Ukrajinu. Jestliže Rusko Ukrajinu napadne, bude podle Bílého domu následovat rozhodná a rychlá odpověď.

Podle Washingtonu přitom může ke vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dojít "kdykoliv", i v době nynější olympiády v Pekingu. Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov po telefonátu Putina s Bidenem uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny "dosáhla svého vrcholu". Moskva, která k ukrajinským hranicím stáhla přes 100.000 vojáků, dlouhodobě popírá, že by se na sousední zemi chystala zaútočit.

Ukrajině hrozí odstřižení od letecké dopravy, Kyjev chce nebe nechat otevřené

Ukrajině kvůli obavám z ruské invaze a s ní spojeného rizika hrozí faktické odstřižení od letecké dopravy, přestože ukrajinská vláda ujišťuje, že je odhodlána ponechat vzdušný prostor otevřený. Varování z neoficiálních zdrojů se nejprve objevila v médiích. Později je potvrdila letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na dnešek přistát v Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru. Už v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM.

Společnost SkyUp potvrdila, že leasingové společnosti požadují od ukrajinských aerolinek, aby se pronajatá letadla co nejdříve vrátila na území Evropské unie. Stalo se tak podle SkyUp poté, co největší světové pojišťovny v sobotu oznámily ukrajinským leteckým společnostem, že do 48 hodin ukončí pojišťování letadel při letech v ukrajinském vzdušném prostoru kvůli vysokému riziku bojových operací.

"Situace vyžaduje řešení na státní úrovni," uvedl šéf aerolinek Dmytro Seruchov s tím, že se společnost spolu s úřady snaží najít východisko. Aerolinky jsou odhodlány udělat vše pro zachování pravidelných letů, ale nemohou ignorovat požadavky vlastníků letadel, a tak přestávají prodávat letenky na lety od 14. do 16. února.

Ukrajinská vláda dnes přislíbila, že ponechá vzdušný prostor otevřený, nehledě na hrozbu ruské invaze, uvedla agentura AFP s odvoláním na komuniké ministerstva dopravy. "Vzdušný prostor nad Ukrajinou zůstane otevřený. Stát pracuje na tom, aby zabránil rizikům pro letecké společnosti," uvádí se v dokumentu, připomínajícím, že uzavření vzdušného prostoru je právem suverénní Ukrajiny, ale žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo.

Nehledě na otevřené nebe je pravděpodobné, že kvůli obavám pojišťoven nebude moci ve vzdušném prostoru země od pondělka létat žádná z ukrajinských leteckých společností, upozornil list Ukrajinska pravda. Výjimkou se podle něj mohou stát ruská letadla, které jsou pojištěna v Rusku, například společnosti Azur Air Ukraina, což je dceřiná firma ruské společnosti se sídlem v Krasnojarsku na Sibiři.

"Nejdůležitější je, že sama Ukrajina nevidí žádný smysl v uzavření nebe. Je to nesmysl. Podle mého názoru by to znamenalo částečnou blokádu," řekl agentuře Reuters poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. "Pokud se jednotliví letečtí dopravci rozhodnou změnit svůj letový řád, rozhodně to nemá nic společného s rozhodnutími či politikou našeho státu," dodal.

O zastavení letů na Ukrajinu uvažuje například německá Lufthansa, rozhodnutí ale dosud nepadlo, uvedla agentura Reuters.

Témata: Rusko Německo Papež František