Ministerstvo stahuje Čechy z Ukrajiny. Putin může zaútočit už ve středu

Ruská armáda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. února 2022 15:56 | Aktualizováno: 12. února 2022 16:14

Ministerstvo zahraničí kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině varuje před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří tam jsou, doporučuje zvážit opuštění těchto zemí. Úřad to sdělil v dnešní tiskové zprávě po jednání pracovní skupiny k vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě.

Úřad to sdělil v dnešní tiskové zprávě po jednání pracovní skupiny k vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě. Zároveň resort potvrdil dřívější varování před cestami do příhraničních oblastí Ruska s Ukrajinou.

České velvyslanectví v Kyjevě opustí rodinní příslušníci pracovníků, jinak bude fungovat dál. V případě zhoršení situace ministerstvo přijme další opatření.

K situaci se dnes v Kolíně vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. "Sbíráme veškeré dostupné informace, nechceme přidávat na nějaké panice, nicméně obezřetnost v této chvíli je určitě namístě," řekl Rakušan. Doplnil, že kdyby se situace na Ukrajině vyhrotila, je Česko připraveno dostat své občany do bezpečí. Dodal, že aktuálně nehrozí ani bezprostřední energetická krize, například kvůli výpadkům dodávek ruského plynu.

"Hrozba použití síly k dosažení jakýchkoli cílů Kremlu je pro ČR jakožto člena EU a NATO neakceptovatelná. Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci EU a spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojily i Austrálie a Nový Zéland, nově pak Kuvajt a Německo.

Česká diplomacie zatím před cestami varuje a zároveň doporučuje zvážit, zda na Ukrajině a Bělorusku případně zůstat. "Občany, kteří na Ukrajině, v Bělorusku i Rusku zůstávají, vyzýváme k registraci v systému Drozd," uvedl resort. Systém Drozd využívají české zastupitelské úřady například k informování českých turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

USA a Rusko stahují z Ukrajiny část diplomatů, Kyjev varuje před panikou

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes veřejnost varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk. Podle Washingtonu může ke vpádu dojít "kdykoliv", i během olympiády.

"Nyní je kriticky důležité zachovat klid, semknout se uvnitř země a vyvarovat se počínání narušujících stabilitu a vyvolávajících paniku," citoval z prohlášení ukrajinské diplomacie list Ukrajinska pravda. Ukrajinští diplomaté podle deníku upozorňují, že od začátku eskalace se Kyjev snaží být připraven na všechny scénáře - a hlavně usiluje o to, aby se případné agresivní záměry proti Ukrajině nenaplnily.

Před vyvoláváním paniky dnes varoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají," uvedl. "V informačním prostoru je nyní příliš mnoho informací o velké válce, kterou rozpoutá Rusko. Dokonce se mluví o konkrétním datu," dodal Zelenskyj a vybídl novináře, že jestli mají nějakou další stoprocentně věrohodnou informaci, že ruský útok začne 16. února, tak ať se o ní podělí.

Rusko může začít invazi ve středu

V souvislosti se začátkem případné invaze se objevily různé spekulace. Web Politico a list The Wall Street Journal napsaly, že USA sdělily spojencům, že Rusko by mohlo zaútočit příští týden ve středu, i když Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan řekl pouze to, že invaze by mohla začít ještě v době konání zimních olympijských her v Pekingu.

Do pátku se mnozí američtí představitelé a externí analytici domnívali, že pokud by ruský prezident Vladimir Putin invazi nařídil, mohl by počkat až po ukončení her z úcty k čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Informaci o středě jako možném dni zahájení ruské invaze na Ukrajinu zveřejnil s odvoláním na své zdroje také německý časopis Der Spiegel.

Řada zemí, včetně USA, Británie či Německa, mezitím vyzvala své občany, aby okamžitě odcestovali z Ukrajiny. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají kriticky důležité pozice. Snížení počtu diplomatů ohlásilo i Rusko, které tento krok vysvětlilo obavami z "provokací". Česká diplomacie zveřejní svá případná doporučení až dnes odpoledne v návaznosti na návrhy pracovní skupiny a koordinaci s partnery v EU.

Pokračují nadále i snahy o diplomatická jednání. "Pokud má Rusko skutečně zájem diplomacií a dialogem vyřešit tuto krizi, kterou samo vytvořilo, jsme k tomu připraveni," vzkázal Moskvě americký ministr zahraničí Antony Blinken. "Musí se tak však dít v souvislosti se zmírněním napětí. Zatím jsme však z Moskvy viděli jen zvyšování napětí," dodal.

Ke snížení napětí vybízel Blinken i během následného telefonátu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Varoval rovněž, že případná ruská invaze povede k "rozhodné, masivní a jednotné odpovědi" z obou břehů Atlantiku. Lavrov si naopak během telefonátu podle agentury TASS postěžoval, že americká "propagandistická kampaň" o údajně chystané ruské invazi vede Kyjev k sabotáži mírových dohod z Minsku z roku 2015, které ukončily velké boje mezi ukrajinskými vojsky a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny

Témata: Ukrajina Ruská armáda Rusko ministerstvo zahraničí