Nouzový stav v Kanadě: Úřadům došla trpělivost. Proti protestujícím začaly jednat

Kanada

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. února 2022 10:08

Kanadská provincie Ontario dnes vyhlásila nouzový stav kvůli pokračujícím protestům řidičů kamionů proti koronavirovým opatřením. Uvedl to premiér provincie Doug Ford.

Kanadský premiér Justin Trudeau se v telefonátu shodl s americkým prezidentem Joem Bidenem, že protesty řidičů na hranicích mezi Kanadou a Spojenými státy mají výrazný dopad na cestování a pohyb zboží a musí skončit. Trudeau řekl, že jeho vláda zvažuje všechny možnosti, jak blokády ukončit, informovala agentura Reuters. Vyklizení mostu Ambassador Bridge, který patří k nejrušnějším přechodům mezi Kanadou a USA, večer nařídil soud.

"Svolám kabinet, aby použil pravomoci k urychlenému přijetí nařízení, jež zcela jasně ukážou, že blokovat a bránit pohybu zboží, lidí a služeb po kritické infrastruktuře je nezákonné a postižitelné," poznamenal Ford. Zároveň uvedl, že proti protestujícím budou zavedeny nové postihy, včetně pokut a možného vězení za nedodržení vládních nařízení.

Večer soud nařídil demonstrantům, aby vyklidili most Ambassador Bridge. Soud odložil platnost svého nařízení do 01:00 SEČ, aby dal možnost demonstrujícím z místa odjet. Policie v kanadském městě Windsor, které most spojuje s Detroitem, demonstranty varovala, že pokud příkaz soudu neuposlechnou, tak jim hrozí zadržení a zabavení vozidel.

V telefonátu s Bidenem Trudeau řekl, že jeho vláda brzy podnikne opatření, aby vymohla dodržování zákonů ze strany demonstrantů. "Na stole jsou všechny možnosti, protože tyto aktivity, které jsou v rozporu se zákonem, musí skončit a také skončí," uvedl kanadský premiér. Odmítl sdělit podrobnější detaily o dalších krocích vlády kvůli obavám z násilí. "Jsme ale daleko od toho povolat armádu," dodal Trudeau.

Témata: Kanada