Putin dnes propojí Rusko s anektovaným Krymem

Krym bude spojený s Ruskem obřím mostem 2

Autor: stars24.cz

15. května 2018 3:44

S velkou slávou bude dnes otevřen most přes Kerčský průliv spojující Krym anektovaný Ruskem s ruskou pevninou. Za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina bude pro automobily otevřena komunikace, od níž si Moskva slibuje nejen několikanásobně vyšší příliv turistů na zabraný poloostrov, ale hlavně lepší zásobování Krymu a rozšíření jeho hospodářských kapacit.

Po násilném obsazení ukrajinského poloostrova v roce 2014 zavládl mezi ruskojazyčnými obyvateli Krymu velký optimismus, který ale postupně ochladl v důsledku problémů s nedostatkem elektřiny, surovin a vody. Cesta směřující na sever na Ukrajinu zůstala zavřená a poloostrov se potýkal s velkými dopravními problémy. Spojení s ruskou pevninou obstarávaly trajekty, jejichž provoz často vázl vinou nepříznivého počasí.

Vybudování mostu se pro Kreml stalo prioritou a v Rusku bylo označováno za stavbu století. Začalo v únoru 2016, stavba podle oficiálních údajů po dokončení přijde celkem na 228 miliard rublů (téměř 80 miliard korun).

Most, který je v Rusku největší, je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40.000 automobilů během 24 hodin. Vlakových souprav má přes most projet až 47 denně.

Automobilový provoz na mostě začne ve středu ráno. Tonáž automobilů je zatím omezena 3,5 tunami, železniční trať bude dokončena příští rok.

Témata: Krym Rusko Vladimír Putin