Tereza Hlůšková dál trpí v Pákistánu: Co jí brání v návratu do Česka?

Tereza H. zadržená v Pákistánu 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. ledna 2022 15:25 | Aktualizováno: 18. ledna 2022 15:48

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, stále pobývá v Pákistánu. Informaci serveru TN.cz ČTK potvrdili europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého se o návratu Hlůškové do Česka intenzivně jedná, i ministerstvo zahraničí.

Úřady podle webu musely vrátit Hlůškové pas a osobní věci, neboť soud zamítl stížnost celníků ohledně jejího propuštění. Češka opustila vězení 20. listopadu. "Minulý týden bylo sděleno, že Tereze H. nebudou vydána oficiálně výjezdní víza do doby, než rozhodne o odvolání celníků nejvyšší soud," sdělil ČTK Zdechovský. Bez víz nemůže Hlušková Pákistán opustit.

"Můžeme potvrdit, že ve věci bylo podáno odvolání k nejvyššímu soudu Pákistánu. Pákistánská strana rozhodla, že Tereza Hlůšková má povinnost setrvat v Pákistánu do doby skončení odvolacího řízení. Česká strana se snaží o změnu tohoto rozhodnutí," odpověděla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Další informace nemůže úřad s ohledem na přání Hlůškové médiím sdělovat.

V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů (asi 17.500 korun). V dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní "v rozporu s fakty" a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí na začátku listopadu dal za pravdu a byla zproštěna obžaloby.

Server Blesk.cz 20. prosince informoval o tom, že Hlůšková už Pákistán opustila. Zdroj webu tehdy uvedl, že právní zástupce celníků u soudu uvedl, že Češka opustila zemi. Její právníci požádali o vydání jejího pasu, v žádosti ale podle informací serveru nebyl podpis Hlůškové a listiny byly padělané. Celníci podle webu tvrdili, že Hlůšková byla propuštěna ze země na speciální žádost pákistánského ministra zahraničí. České ministerstvo zahraničí tehdy na dotaz ČTK informaci nepotvrdilo.

Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán