V Barceloně se poprvé rozsvítila nová věž baziliky Sagrada Família!

Sagrada Família

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. prosince 2021 18:18

Nová věž baziliky Sagrada Familia v Barceloně se dnes poprvé rozsvítila. Hvězda o průměru 12,5 metru váží pět a půl tuny.

Věž je nyní s výškou 138 metrů, včetně hvězdy, nejvyšší věží této stále nedostavěné baziliky. V budoucnu má být druhou nejvyšší po věži s plánovanou výškou 172,5 metru, která ale ještě není dokončena. Informují o tom místní média.

Dvanácticípou hvězdu vyzdvihl na věž Panny Marie (la torre de la Virgen María) jeřáb. Operace měla zpoždění, protože bylo potřeba počkat, až ustane vítr, napsal deník ABC.

Na rozsvícení hvězdy si museli  místní počkat do 8. prosince, kdy se u příležitosti církevního svátku Neposkvrněného Početí Panny Marie večer uskuteční slavnostní posvěcení nové věže a její vrcholek se rozsvítil.

Tato hvězda vyrobená ze speciálního skla, by měla zářit i ve dne, pokud bude svítit slunce.

Sagrada Familia se začala stavět v roce 1882 a stále není jasné, kdy bude toto unikátní architektonické dílo zobrazující život Ježíše Krista a biblické dějiny dokončeno v podobě, jakou si představoval Antoni Gaudí. Před pandemií covidu-19 se plánovalo, že bude dostavěna v roce 2026, kdy uplyne 100 let od architektova úmrtí.

Kvůli pandemii, která výrazně omezila cestovní ruch, a tím i část příjmů na dostavbu tohoto chrámu, se ale tento termín téměř jistě nestihne. O dokončení velkolepého projektu si nicméně ani Gaudí nedělal velké iluze. "Tu dokončí až svatý Josef," říkával.

Témata: Sagrada Família (Barcelona)