Zdražování elektřiny: Čím je způsobeno?

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

5. října 2021 14:20

Ze současného vzestupu cen plynu a elektřiny by se neměla vinit ekologická politika. Na setkání výborů Evropského parlamentu pro energii a životní prostředí to řekl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Ceny plynu a elektřiny v Evropě se v poslední době zvyšují. Problémy v dodávkách plynu totiž provází vzestup poptávky, který je důsledkem zotavování ekonomik z útlumu způsobeného pandemií covidu-19.

Některé vlády už varovaly, že růst nákladů na energie by mohl podkopat veřejnou podporu pro ambiciózní evropskou klimatickou politiku, pokud ji budou voliči považovat za viníka tohoto zdražování.

"Je nesprávné a nepoctivé vysvětlovat tyto vysoké ceny energie jako výsledek politiky přechodu k čisté energii," uvedl Birol. Upozornil, že mezi faktory, které vedou ke zdražování energie, patří nízká úroveň zásob plynu a neplánované výpadky v jeho produkci.

"Někteří velcí dodavatelé se v těchto obtížných dnech zdráhají posílat do Evropy a dalších oblastí více plynu, ačkoli je to podle mého názoru příležitost, jak by mohli prokázat svou spolehlivost," řekl Birol. Žádné konkrétní dodavatele však nejmenoval.

Témata: Energetika Elektřina