Nové informace o Tereze H.: Případ se zamotává? Dívka je obžalována v sedmi bodech!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. dubna 2018 10:48

Češka Tereza H., zadržená v lednu v Pákistánu s devíti kilogramy heroinu, si před několika dny u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Serveru Blesk.cz se podařilo zjistit, z čeho konkrétně byla obžalována. A jde celkem o sedm bodů!

Blesk zjistil další detaily týkající se ostře sledované kauzy. Obžaloba skládá celkem ze sedmi bodů, které jsou v databázi označeny čísly 6, 7, 8, 14, 9-C, 15 a 16. Co přesně to znamená, vysvětluje pákistánský právník.

„Bod 6 znamená zákaz držení omamných látek, bod 7 zákaz vývozu a dovozu omamných látek, bod 8 zákaz obchodování s drogami. Bod 9 pak popisuje trest za porušení odstavců 6 až 8,“ vysvětluje advokát Gull Hassan Khan z kanceláře PakLawyer Associates.

„V případě Terezy jde o nejpřísnější písmeno C, které znamená "trest smrti, trest odnětí svobody na doživotí nebo na dobu až 14 let a pokutu až milion rupií (182 tisíc korun)". Bod 14 je zákaz napomáhání při drogových zločinech, přičemž body 15. a 16. opět popisují příslušný trest," dodal Khan.

„Obvinění zní na pašování drog. Konkrétní výše trestu však před soudem nezazněla," informovala mluvčí české diplomacie Irena Valentová. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty. Treste smrti se ale Tereza podle všeho bát nemusí. Ten se podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Reálnější naopak je trest odnětí svobody na 14 let. Zásadní ale bude, zda by si trest musela Češka odsedět v Pákistánu. České ministerstvo spravedlnosti totiž už v březnu uvedlo, že chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Důvodem je právě případ Terezy H.

Další soudní stání se uskuteční 4. května. „Na tomto stání by měl již státní žalobce začít předkládat důkazy," doplnila Valentová.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán