Silné zemětřesení dnes zasáhlo Krétu! Nejméně jeden mrtvý!

Krétu zasáhlo zemětřesení, úřady hlásí nejméně jednoho mrtvého a 11 zraněných

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. září 2021 19:49

Největší řecký ostrov Krétu zasáhlo po osmé hodině SELČ zemětřesení o síle 5,8 stupně. Úřady hlásí nejméně jednoho mrtvého a 11 zraněných osob. Zemětřesení, které vyhnalo do ulic velké množství lidí, způsobilo také škody na budovách, informovaly zahraniční agentury.

Jediná potvrzená oběť dnešního zemětřesení pracovala jako stavební dělník na opravách kostela, který se částečně zřítil v obci Arkalochori. Jeho kolega vyvázl bez zranění. Právě z obce Arkalochori jsou zatím hlášeny největší škody na budovách. Hasiči a záchranáři kontrolují poškozená stavení v obci a okolí a vyprošťují osoby, které se nemohou dostat ze svého obydlí.

Ohnisko zemětřesení leželo podle řeckých seismologů zhruba 20 kilometrů daleko od největšího krétského města Heraklion. "Zemětřesení bylo cítit silně a dlouho," uvedl starosta Heraklionu. V největším městě na Krétě vyšlo do ulic velké množství lidí. Ve školách bylo přerušeno vyučování a odborníci kontrolují statiku budov. Ve městě se zřítily zdi několika starších domů. Podle majitelů hotelů otřes významně neponičil jejich stavby.

Řečtí seismologové uvedli, že v oblasti zaznamenávají větší aktivitu již delší dobu. Po hlavním otřesu následovaly další s nižší intenzitou.

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry, a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí. Dříve si oběti vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni 30. října, kdy na řeckém ostrově Samos přišli o život dva lidé. V západním Turecku si toto zemětřesení vyžádalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných.

Nejhorší bilanci za poslední tři desetiletí mělo zemětřesení v roce 1999 o síle 5,9 stupně s epicentrem nedaleko Atén. Vyžádalo si 143 lidských životů.

Témata: Zemětřesení Řecko