Zemětřesení na Krétě: 5,8 stupně, minimálně jeden mrtvý!

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

27. září 2021 11:20

Největší řecký ostrov Krétu zasáhlo po osmé hodině SELČ zemětřesení o síle 5,8 stupně. Řecká televize ERT ohlásila, že kvůli otřesu nejméně jedna osoba zahynula. Zemětřesení, které vyhnalo do ulic velké množství lidí, způsobilo také škody na budovách, informovaly zahraniční agentury.

Ohnisko zemětřesení leželo podle řeckých seismologů zhruba 20 kilometrů daleko od největšího krétského města Heraklion. Větší škody hlásí obce v blízkosti ohniska. Starosta města Arkalochori řekl stanici Skai, že v jeho městě se částečně zřítily dva kostely a několik dalších budov. Podle stanice ERT záchranáři ve městě vyprošťují ze zřícených budov několik lidí, jeden člověk zahynul.

V Heraklionu vyšlo do ulic velké množství lidí. Ve školách bylo přerušeno vyučování a odborníci kontrolují statiku budov. Ve městě se zřítily zdi několika starších domů.

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry, a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí. Naposledy si oběti vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni 30. října, kdy na řeckém ostrově Samos přišli o život dva lidé. V západním Turecku si toto zemětřesení vyžádalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných.

Nejhorší bilanci za poslední tři desetiletí mělo zemětřesení v roce 1999 o síle 5,9 stupně s epicentrem nedaleko Atén. Vyžádalo si 143 lidských životů.

Témata: Zemětřesení Řecko