Luník IX: Takhle vypadalo romské ghetto během návštěvy papeže!

Takhle vypadalo romské ghetto během návštěvy papeže!

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. září 2021 20:56

Papež František, který je od neděle na čtyřdenní návštěvě Slovenska, se dnes vyslovil proti diskriminaci Romů a hovořil o nutnosti integrace této menšiny. Učinil tak při návštěvě největšího romského sídliště na Slovensku a patrně i ve střední Evropě - Luníku IX na okraji Košic.

Nejvyšší představitel katolické církve se nejprve dopoledne v Prešově zúčastnil liturgie, kterou slaví řečtí katolíci. Před zahájením mše, které se podle místních médií zúčastnilo 30.000 až 40.000 věřících, mezi přítomními projel v papamobilu a pozdravil je.

Papež později odpoledne navštívil sídliště Luník IX, kde v projevu odsoudil diskriminaci Romů, kteří jsou podle něj často obětí nemilosrdných soudů, stereotypů, hanlivých slov a gest. František, který prosazuje myšlenky solidarity a pomoci chudým, rovněž vyzval k integraci a dialogu s touto menšinou, kterou na více než pětimilionovém Slovensku tvoří na 400.000 lidí.

"Soudy a předsudky jen zvětšují vzdálenosti. Kontrasty a silná slova nepomáhají. Dávat lidi do ghett nic neřeší. Když zesiluje uzavřenost, dříve či později vzplane hněv. Cestou k pokojnému soužití je integrace," řekl František, podle kterého patří budoucnost dětem, jež si zaslouží svobodný život integrovaný ve společnosti. "Kvůli dětem je třeba dělat odvážná rozhodnutí: pro jejich důstojnost, kvůli jejich vzdělání, aby vyrůstaly dobře zakořeněné ve svém původu, ale zároveň bez toho, aby viděly každou možnost vyloučenou," dodal.

Hlava církve také poděkovala všem za práci s lidmi na okraji společnosti a připustila, že toto úsilí se někdy setkává s nepochopením a nevděkem, a to dokonce i v církvi.

Na papeže čekaly na Luníku IX, kde žije mnoho rodin s omezeným množstvím pitné vody, bez přístupu k vodovodu a bez vytápění, tisíce Romů. Místní sídliště uklidili a vystavili obrazy dvou blahořečených příslušníků romské komunity, Zefirína a Emílie, které Františkovi darovali.

"Přišly jsme se na Svatého otce podívat, protože jsme ho ještě živého neviděly a chceme od něj dostat a přijmout mnoho milosti. Je to skvělý člověk s dobrým srdcem," řekla Jana Kiňová, která na sídliště dorazila z východoslovenské obce Jarovnice.

Papež zakončil den setkáním s mládeží na košickém víceúčelovém stadionu, kde na něj znovu čekaly tisíce lidí. V projevu řekl, že lidé nemají svůj život nechat plynout jako v telenovele a mají věřit, že každý člověk je výjimečný.

Nejvyšší představitel katolické církve přiletěl na návštěvu Slovenska v neděli. V pondělí se kromě jiného setkal s vrcholnými politiky země, s představiteli církve a na schůzce se zástupci židovské komunity odsoudil antisemitismus. Návštěva hlavy katolické církve vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem, na kterou se zaregistrovalo kolem 50.000 lidí. Zájem veřejnosti o účast na akcích s papežem zaostal za původními očekáváními, patrně kvůli šíření koronavirové infekce a epidemickým omezením. Celkově se na veřejné akce s papežem na Slovensku přihlásilo přes 100.000 lidí.

Témata: Slovensko Papež František