Historická schůzka: Kim zavítá na jih, poprvé od Korejské války

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Autor: stars24.cz

26. dubna 2018 23:35

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pátek, v den mezikorejského summitu, přivítá severokorejského vůdce Kim Čong-una na hranici v demilitarizované zóně ve vesnici Pchanmundžom. Kim přejde hranici pěšky. Dnes to podle agentury Reuters oznámil prezidentský palác v Soulu.

Summit se bude konat v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Kim Čong-un se stane prvním severokorejským vůdcem, který od korejské války z 50. let vkročí na jihokorejskou půdu.

Setkání obou vůdců a překročení hranice je plánováno na 09:30 místního času (02:30 SELČ). Jihokorejská čestná stráž následně doprovodí Kima a Muna na uvítací ceremonii. Jednání jihokorejského prezidenta a severokorejského vůdce začne o hodinu později, tedy v 03:30 SELČ. Část schůzky bude vysílána v přímém přenosu.

Po skončení první části oficiálních rozhovorů poobědvají nejvyšší představitelé obou Korejí odděleně a následně spolu zasadí památný strom jako symbol míru a prosperity. Použita bude půda z nejvyšší jihokorejské hory Halla (1950 m) a severokorejské posvátné hory Pektu (2750 m), na které se podle legend vládnoucích komunistů narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Borovici Kim a Mun zalijí vodou z jihokorejské řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokorejské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjang.

Poté se Kim a Mun projdou po vesnici Pchanmundžom a zahájí druhou část rozhovorů. Na závěr jednání, které se má soustředit hlavně na denuklearizaci Korejského poloostrova a zajištění trvalého míru, podepíší vůdci Severní a Jižní Koreje závěrečný dokument a přednesou společné prohlášení. Nakonec se odeberou na společnou večeři. Zatímco předchozí korejský summit byl třídenní, tentokrát je vrcholná schůzka plánována pouze na jeden den, takže lze předpokládat, že se protáhne do pozdních večerních hodin.

Součástí severokorejské devítičlenné delegace, jež bude Kima doprovázet, bude i Kimova sestra Kim Jo-čong a oficiálně nejvyšší představitel KLDR devadesátiletý Kim Jong-nam, kteří se zúčastnili únorového jednání diplomatické mise KLDR v Soulu u příležitosti začátku zimních olympijských her. V delegaci je dále severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho a obrany Pak Jong-sik. Chybět nebude ani místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Kim Jong-čchol, který je pověřen agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi a v minulosti byl šéfem vojenské rozvědky. Delegace Jižní Koreje zahrnuje sedm představitelů, včetně ministrů obrany, zahraničí a pro sjednocení.

Server BBC upozornil, že na rozdíl od předchozích dvou mezikorejských summitů jsou v severokorejské delegaci také nejvyšší armádní činitelé. "Domníváme se, že Severokorejci vysílají na summit své klíčové vojenské představitele, protože i oni věří, že denuklearizace a mír jsou důležité," prohlásil mluvčí jihokorejského prezidentského paláce. "Zdá se, že KLDR má na zřeteli nejen mezikorejský summit, ale také následný summit KLDR-USA a snahy o mezinárodní spolupráci," dodal.

V Jižní Koreji se v pátek na mnoha místech zastaví život a občané budou sledovat historické události, uvedla agentura Reuters. V metropoli Soulu byla před radnicí instalována velká obrazovka a studenti na některých školách dostali den volna.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR) Jižní Korea