KLDR ve velkých problémech? Kim Čong-un porušil "tradici"!

Kim Čing-un

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. září 2021 9:42

Severní Korea oslavila noční vojenskou přehlídkou 73. výročí svého vzniku a v metropoli Pchjongjangu defilé uniformovaných jednotek sledovalo celé vedení země včetně vůdce Kim Čong-una.

Podle agentury Reuters tentokrát byla dramaturgie přehlídky poněkud skromnější a v ulicích se neobjevily mezikontinentální balistické rakety. Rozdílem oproti minulým letům byly i pochodující jednotky civilní ochrany; objevili se také vojáci v oranžových ochranných oblecích s plynovými maskami.

Přehlídka začala o půlnoci místního času (ve středu v 17:00 SELČ) a fotografie přinesla dnešní ranní vydání novin. Hlavní severokorejský list Rodong sinmun otiskl snímky vojáků v ochranných oblecích, které byly odkazem na boj s pandemií covidu-19, fotografie raket se ale neobjevily. Mezikontinentální rakety severokorejská armáda v ulicích ukázala při posledních přehlídkách letos v lednu a v říjnu loňského roku.

Kim Čong-un tentokrát během přehlídky nevystoupil s projevem a mnohem větší prostor dostaly polovojenské jednotky a civilní ochrana. Také načasování akce podle agentury AP vypovídá o tom, že byla určena spíše pro domácí publikum a nebyla primárně demonstrací vojenské síly směrem do zahraničí.

Analytici upozornili, že KLDR aktuálně řeší tolik domácích problémů včetně pandemie, nedostatku potravin a ekonomické krize, že tentokrát upustila od halasného upozorňování na výzbroj. "Přehlídka ukazuje, že vláda cítí potřebu budovat domácí jednotu, protože populace evidentně trpí kvůli pandemii a společností se šíří nespokojenost," citovala agentura Reuters Hong Mina, analytika jihokorejského Institutu pro národní sjednocení.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)