Brutální útok v Torontu! Dodávka projela lidmi, devět mrtvých!

Dodávka vjela v Torontu do davu lidí

Autor: ČTK, stars24.cz

23. dubna 2018 23:21

V Torontu dnes najel řidič dodávky do lidí a devět jich zabil. Dalších 16 jich bylo při incidentu zraněno. Uvedl to zástupce šéfa torontské policie Peter Yuen, podle něhož byl řidič zadržen a nyní je vyšetřován. Podrobnosti o identitě řidiče ani o případném motivu během krátkého brífinku nesdělil. Podle svědků citovaných kanadskými médii je patrné, že šlo o úmyslný čin.

Incident se stal krátce před 13:30 místního času (před 19:30 SELČ) na rušné obchodní ulici v severní torontské části North York. Bílá dodávka tam podle svědků srazila chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém několik stovek metrů porážela lidi.

Policisté zanedlouho dodávku zastavili a muže zadrželi. Podle videa ze zatýkání zveřejněného kanadskými médii je patrné, že muž nejprve na policistu mířil pistolí, kterou pak zahodil a vzdal se. Policisté zatím neuvedli, zda šlo o nehodu, nebo o úmyslný čin. 

White Van seen plowing into people on #YongeStreet #Toronto injuries everywhere pic.twitter.com/bZFDVdhLz4

— Obelix (@henrimiller100) 23. dubna 2018

Policie dodala, že bílá dodávka zasáhla chodce na ulici Yonge Street a na ulici Finch Avenue. Na místě jsou sanitky i policisté. Úřady doporučují místním, aby se oblasti vyhnuli. Ve stanici byl přerušen provoz metra.

Another video of the scene in Toronto. (Video: @JeremyGlobalTV) pic.twitter.com/EYs18ZzuBv

— BreakingNNow (@BreakingNNow) 23. dubna 2018

„Najel na chodník a lidé začali jeden po druhém padat,“ popsal pro Fox News svědek Alex Shaker. „Najednou zničil tolik lidských životů.“

Novinář serveru Global News Jeremy Cohn popsal, že „všude kolem leží těla“ a že někteří lidé jsou zřejmě mrtví. Tyto informace ale zatím oficiálně nikdo nepotvrdil. „Minul jsem několik zakrytých mrtvých těl, na silnici ležely boty a trosky. Svědci mi řekli, že bílá dodávka byla úplně mimo kontrolu,“ dodal Cohn.

Řidič z místa zřejmě ujel, server ctvnews uvádí, že podezřelý automobil byl objeven nedaleko místa srážky. Řidič už byl podle kanadských médií vzat do vazby. Podrobnosti o něm ani o jeho motivu prozatím nejsou známy.

Muž, který se CNN představil jako Ali, uvedl, že dodávku viděl a že se zdálo, že záměrně směřovala na lidi. "Ta osoba to udělala úmyslně, všechny zabil. Pokračoval dál a díl. Zasáhl jednoho člověka po druhém,“ cituje jej agentura Reuters.

Policisté zatím ale nemají informace o tom, zda šlo o nehodu, nebo o úmyslný čin. Nájezdy automobilů do bezbranných chodců se v posledních letech staly častým způsobem útoků radikálních islamistů, kteří takto zabíjeli mimo jiné v Berlíně, Londýně, New Yorku či Nice.

Starosta Toronta John Tory označil incident za "velmi tragickou událost". 

Premiér Justin Trudeau vyjádřil svou účast všem zasaženým. "Naše srdce je se všemi postiženými," řekl Trudeau v Ottawě. "Stále shromažďujeme informace a jakmile to bude možné, sdělíme Kanaďanům více," dodal. 

V Torontu se nyní koná schůzka ministrů zahraniční skupiny vyspělých ekonomik G7. Policie ale v okolí hotelu Intercontinental, kde se šéfové diplomacií nacházejí, nepřijala podle agentury Reuters žádná viditelná opatření.

Nájezdy automobilů do bezbranných chodců se v posledních letech zejména v Evropě staly častým způsobem útoků radikálních islamistů, kteří takto zabíjeli mimo jiné v Berlíně, Londýně, New Yorku či Nice.

Podle několika svědků bylo z průběhu incidentu patrné, že řidič měl situaci pod kontrolou. "Prostě projížděl přímo lidmi a na rohu dokázal bez obtíží bezchybně zahnout," řekl webu Globalnews student Nick Sanka, který vše sledoval z blízké kavárny. Řidič podle něho při nájezdu vědomě zrychloval.

Témata: Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018) Kanada