Čech nepřežil extrémní závod na Mont Blanc! Při sestupu se zřítil!

Mont Blanc, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

25. srpna 2021 10:30 | Aktualizováno: 25. srpna 2021 12:10

Český běžec, který se v noci na dnešek zřítil v průsmyku nedaleko nejvyšší alpské hory Mont Blanc, podlehl svým zraněním. ČTK to sdělili organizátoři ultramaratonu Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB).

Muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, se zřítil při sestupu v průsmyku Pralognan na 62. kilometru trasy krátce po půlnoci. Přestože záchranáři zasáhli ihned po nehodě a do nemocnice byl sportovec dopraven vrtulníkem, na následky vážných poranění zemřel, uvedli organizátoři.

Zesnulému muži bylo 35 let, uvedla agentura AFP. Úřady začaly vyšetřovat příčinu smrtelné nehody.

O neštěstí informovali české úřady a rodinu běžce. "Je nám to velmi, velmi líto. Rodině zesnulého běžce jsme vyjádřili upřímnou soustrast," sdělili ČTK.

"Organizátoři závodu UTMB Mont Blanc obdrželi 25. srpna v 00:25 zprávu o běžci na trase TDS, který se stal obětí pádu v průsmyku Pralognan. Tato sekce byla na trase TDS již mnohokrát. Cesta byla zabezpečená a na místě byl záchranný tým. Běžec svým zraněním podlehl navzdory lékařské péči, která mu byla ihned poskytnuta," stojí v oficiálním prohlášení.

Neštěstí se odehrálo na 145 kilometrů dlouhé trase "TDS - Sur les Traces des Ducs de Savoie" (Po stopách savojských vévodů), která spojuje italské údolí Aosty s francouzským departmentem Horní Savojsko. Jde o jeden z paralelních závodů ultramaratonu UTMB. Běžci na trase musí překonat převýšení 9100 metrů.

Závod byl po tragickém pádu přerušen. Organizátoři sdělili asi 1200 účastníkům, aby se otočili a vrátili do vesnice Bourg Saint-Maurice. Běžecký server carrerasdemontana.com na twitteru sdílel fotky dlouhých front, které se po výzvě k evakuaci na trase vytvořily. Závod pokračuje pro 293 závodníků, kteří již mají průsmyk za sebou. Další soutěže, které mají začít v následujících dnech, by měly pokračovat i přes neštěstí.

Témata: Mont Blanc