V Německu havaroval autobus s českými turisty: Mnoho zraněných!

V Bavorsku havaroval autobus s českými turisty. (21.8.2021)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

21. srpna 2021 9:45 | Aktualizováno: 21. srpna 2021 15:55

V Německu dnes ráno havaroval autobus s českými turisty, kteří se vraceli z Itálie do České republiky. Při neštěstí podle posledních informací utrpělo zranění 14 lidí, z toho čtyři těžká, řekl ČTK mluvčí dolnobavorské policie Johann Lankes. O život nikdo nepřišel. Původně policie hovořila o deseti zraněných, později bilanci nehody zvýšila.

Zájezd vypravila cestovní kancelář Čedok, která uvedla, že podle jejích informací jsou zranění cestujících vesměs lehká. Příčina nehody zatím není jasná, podle generální konzulky v Mnichově ji mohl způsobit mikrospánek řidiče.

Nehoda se stala ráno na dálnici A93 v dolnobavorském okrese Kelheim, jižně od města Řezno. Web Bavorského rozhlasu původně s odvoláním na policii informoval o 14 zraněných, z toho dvou těžce. Mluvčí dolnobavorské policie ČTK později řekl, že podle aktuálních informací je zraněných deset. "Osm lidí utrpělo lehká zranění, dva středně těžká," řekl mluvčí. Všech deset zraněných bylo podle něj převezeno do nemocnice.

Čedok, který výpravu do Itálie organizoval, v tiskové zprávě napsal, že při nehodě bylo v autobusu 34 českých turistů. Podle policie bylo v autobusu celkem 36 lidí. Cestovní kancelář rovněž sdělila, že "podle dosavadních informací se jedná pouze o lehká zranění". Turisté, kteří nehodu přečkali bez zranění, nyní podle Čedoku čekají na blízké hasičské stanici na náhradní autobus, který je převeze do Česka.

České ministerstvo zahraničí na twitteru uvedlo, že lidé by měli být nejpozději v neděli doma. Konzulát v Mnichově je podle něj v kontaktu s německými úřady a je připraven poskytnout pomoc. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v rozhovoru s Českou televizí upřesnil, že téměř všichni zranění by se měli vrátit ještě dnes. "V německé nemocnici by měl přes noc zůstat jeden z nich," uvedla ČT na twitteru.

Příčina neštěstí zatím podle mluvčího dolnobavorské policie není známa. Na místě začalo vyšetřování. Na nehodě se podle něj nepodílelo žádné jiné vozidlo. Autobus sjel z krajnice a převrátil se na bok poté, co se rozkymácel při sjezdu z dálnice A93 na silnici B15.

Generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová Českému rozhlasu - Radiožurnálu řekla, že příčinou nehody mohl být mikrospánek řidiče. "Řidič sjel z dálnice v pravotočivé zatáčce a autobus se převrátil na bok," uvedla. "Díky spolupráci bavorsko-českého centra v oblasti policejních zásahů byly přivolány i naše policejní síly a dostaly také tlumočníka,“ doplnila Larischová.

Témata: Nehody autobusů Autobusy Německo