KATASTROFA na Haiti! Nejméně 700 mrtvých a tisíce zraněných! Počet obětí zemětřesení dál roste!

Zemětřesení na Haiti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 17:22 | Aktualizováno: 15. srpna 2021 21:50

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti vzrostl na 724, zraněno je až 2800 lidí. S odvoláním na místní civilní obranu to dnes uvedla agentura AFP. Dosud agentury informovaly o 304 mrtvých a nejméně 1800 zraněných.

Počty ale zřejmě porostou, otřesy měly sílu 7,2 stupně, a zničily tak stovky budov. Záchranáři dál v troskách pátrají po obětech či přeživších. Práci jim začátkem týdne zřejmě zkomplikuje tropická bouře Grace, která postupuje Karibikem a i na Haiti by mohla přinést vydatné srážky a silný vítr.

Nejhůře zasažen sobotním zemětřesením byl jihozápad Haiti, kde se podle Červeného kříže zřítily domy, mosty i kostely v době konání ranních mší. Poškozeny byly i silnice a také některé nemocnice.

Státy z regionu už na Haiti posílají humanitární pomoc, kromě potravin také léky či zdravotnický materiál, včetně například roušek kvůli pandemii covidu-19. Mnozí ale potřebují i psychickou pomoc, protože někteří přišli o své blízké nebo o střechu nad hlavou při ničivém zemětřesení, které tuto nejchudší zemi západní polokoule s 11 miliony obyvatel postihlo v roce 2010. Tehdy zemřelo na 300.000 lidí.

Sobotní zemětřesení udeřilo na Haiti kolem 08:30 místního času (14:30 SELČ). Ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly cítit i v sousední Dominikánské republice, která s Haiti leží na stejném ostrově, a také na Kubě. Během dne následovalo několik menších otřesů, jeden z nich o síle 5,9 stupně.

Civilní ochrana uvedla, že do nemocnic stále přivážejí další zraněné, vyproštěné z trosek. Uvedla také, že zničeno bylo přes 1000 domů, několik kostelů, dva hotely a tři školy. Premiér Ariel Henry už v sobotu vyhlásil na měsíc stav nouze. "Máme informaci, že místní nemocnice, zvláště ta ve městě Les Cayes, jsou zahlceny zraněnými," uvedl Henry, který zemi vede po červencové vraždě prezidenta Jovenela Moïseho.

Témata: Haiti Zemětřesení na Haiti Zemětřesení