Řecko a lesní požáry: Jaká je na místě situace?

Požár

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 14:57

Lesní požáry na jihu Řecka se poprvé po dvou týdnech podařilo všechny dostat pod kontrolu. Situace se ale zkomplikovala na ostrově Euboia, kde vypukl nový požár.

Nový požár během dne vypukl ve střední části druhého největšího řeckého ostrova Euboia. Zasahovalo proti němu zhruba 40 hasičů. Výrazně větší počet hasičů, zhruba 900, je nasazený na severní části ostrova.

Požáry na ostrově zničily už více než 500 kilometrů čtverečních porostu, což je zhruba sedmina celé rozlohy ostrova. Na ostrově je nasazeno mnoho hasičů ze zahraničí, například ze Slovenska, Rumunska, Polska či z Ukrajiny.

Nynější požáry, které zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, jsou nejhoršími lesními požáry v Řecku od roku 2007. Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) při nich od konce července do tohoto čtvrtka bylo zničeno na 100.870 hektarů vegetace - to je asi dvojnásobek území Prahy. V létě 2007 zničily v Řecku požáry přes 250.000 hektarů lesa a olivových hájů a zabily na 80 lidí. Kvůli nynějším požárům zemřeli dva lidé.

Řecko trápí lesní požáry každý rok, ty letošní jsou ale výjimečné, zejména kvůli velmi vysokým teplotám. Ty v Řecku v předchozích dvou týdnech přesahovaly i 40 stupňů Celsia. S podobně vysokými teplotami se potýká v těchto dnech také jih Itálie a Španělska.

Témata: Řecko Požáry