Zemětřesení na Haiti: jsou mezi oběťmi Češi?

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 13:44

Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení na Haiti byli čeští občané. Situaci i nadále sleduje. ČTK to dnes sdělil Jakub Kopecký z odboru komunikace MZV. Haiti zatím Česko o pomoc po přírodní katastrofě nepožádalo.

Sobotní zemětřesení o síle 7,2 stupně si podle posledních informací vyžádalo 304 obětí, nejméně 1800 lidí utrpělo zranění. Zničeny byly podle odhadů stovky domů.

Pokud by Haiti o pomoc Českou republiku požádalo, byli by do karibského státu vysláni pražští hasiči. České televizi to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Ostravští hasiči v posledních dnech pomáhali s likvidací lesních požárů v Řecku.

"Pokud by byla vyslána česká pomoc, primárně o ní musí rozhodnout ministr vnitra ve spolupráci s ministrem zahraničí," sdělil ČT Vlček. Hasiči podle něj už udělali přípravu na případnou cestu. "Máme nasmlouvaného leteckého dopravce," dodal Vlček.

Zemětřesení na Haiti udeřilo v sobotu v 08:30 místního času (14:30 SELČ). Jeho ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly patrné i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na ostrově Hispaniola, a také na dalším karibském ostrově Kubě.

Další záchvěv půdy o síle 5,9 stupně postihl Haiti v sobotu pozdě v noci. Není zatím jasné, zda způsobil dodatečné hmotné škody či oběti na životech.

Záchranné práce podle agentury Reuters patrně zkomplikuje tropická bouře Grace, jejíž předpokládaná trasa vede přes Haiti a začátkem příštího týdne by do oblasti mohla přinést vydatné srážky a silný vítr.

Témata: Haiti Zemětřesení na Haiti Zemětřesení