Haiti zasáhlo mohutné zemětřesení. Na místě jsou STOVKY MRTVÝCH!

Zemětřesení na Haiti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 21:59 | Aktualizováno: 14. srpna 2021 22:13

Zemětřesení o síle 7,2 stupně, které dnes zasáhlo Haiti, si vyžádalo nejméně 227 obětí, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní civilní obranu. Podle agentury Reuters jsou hlášeny též stovky zraněných a pohřešovaných. Haitská vláda kvůli zemětřesení vyhlásila na měsíc stav nouze. Úřady dříve vydaly rovněž varování před vlnou cunami, které ale bylo po několika hodinách odvoláno.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly patrné i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na karibském ostrově Hispaniola, a také na dalším karibském ostrově Kubě.

Zemětřesení udeřilo v 08:30 místního času (14:30 SELČ). Otřesy způsobily paniku, lidé v metropoli vybíhali z domů na ulici, uvedla agentura EFE. Několik minut po prvních otřesech následovaly mírnější o síle 5,2 stupně.

Na fotografiích ze sociálních sítí jsou vidět poškozené domy domy či zborcený kostel v městečku Les Anglais, v němž se podle některých zdrojů právě konala mše.

Bílý dům oznámil, že situaci bedlivě sleduje, a prezident Joe Biden pověřil koordinováním pomoci Haiti v této situaci šéfku americké vládní agentury USAID Samanthu Powerovou.

Haiti postihlo silné zemětřesení v lednu 2010, kdy otřesy o síle sedmi stupňů zničily Port-au-Prince a okolí a zabily na 300.000 lidí. Stejný počet osob utrpěl zranění a na 1,5 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Jedenáctimilionové Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledním více než roce ho trápí kromě hluboké ekonomické krize i krize politická a násilí ozbrojených gangů, které vydělávají na únosech či obchodu s drogami a zbraněmi.

Boj o moc mohl být i motivem vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, jenž byl zabit 7. července v noci doma na předměstí haitské metropole. Při útoku byla zraněna i jeho manželka, ale nikdo další, proto padlo podezření i na jeho ochranku. Několik hodin po atentátu policie zatkla skupinu kolumbijských žoldnéřů. Vražda zatím není objasněna.

Témata: Zemětřesení na Haiti Haiti Zemětřesení