Afghánistán padá do rukou Tálibánu! Lidé utíkají ze země, Česko evakuuje diplomaty!

Kandahár je druhé největší město Afghánistánu. Nyní ovládnuté radikály

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 21:30

Islamistické hnutí Tálibán dnes dobylo čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center a už jen na několik kilometrů se z různých stran přiblížilo k metropoli Kábul. Ta je spolu s východoafghánským Dželálábádem posledním velkým městem pod kontrolou afghánské vlády.

Do Kábulu v posledních dnech před rychlou ofenzivou islamistů utekly desetitisíce lidí. Některé země kvůli postupu Tálibánu zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany. Také Česko dnes rozhodlo o okamžitém stažení dvou svých diplomatů z Kábulu.

Tálibán v posledních dnech dobyl velký počet provinčních středisek, některá se přitom vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země. V předchozích třech měsících se z Afghánistánu stáhli po téměř 20 letech skoro všichni američtí vojáci i vojáci dalších zemí NATO, mezi nimiž působili také Češi. Na 3000 amerických vojáků a několik stovek britských vojáků se ale nyní do země vrací kvůli evakuaci personálu ambasád a dalších lidí. Část amerických vojáků dorazila v pátek a dnes, zbytek má přiletět v neděli.

Dnes Tálibán obsadil také centrum provincie Paktika (Zarí Šarán) na hranici s Pákistánem, správní středisko provincie Laghmán (Metarlam), která leží na východě mezi Kábulem a Dželálábádem, a město Majmaní (středisko provincie Farjáb), uvedla AP. Islamisté dnes ovládli rovněž provincii Dajkondí, která leží v centrální části země, a provincii Kunar na východě. Obě se podle AP vzdaly bez boje.

V Kábulu hrozí humanitární krize, protože tam během několik dnů před Tálibánem uprchly desetitisíce lidí. Utečenci táboří pod širým nebem a spolu s místními skupují rýži i další potraviny a také léky a zdravotnický materiál. Podle Světového potravinového programu OSN v důsledku bojů v Afghánistánu od začátku roku opustilo domovy na 400.000 osob, z toho 250.000 od května, kdy se začali stahovat koaliční vojáci.

Česko stahuje kvůli špatné situaci z Afghánistánu diplomaty

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek rozhodl o okamžitém stažení českých diplomatů z Kábulu na místní mezinárodní letiště. Nyní jsou pod dohledem české Vojenské policie na toto letiště přemísťováni. Stalo se tak na základě informací spojenců a na doporučení českého velvyslance. Opatření se týká dvou českých diplomatů. Kvůli krizové situace v Afghánistánu se dnes sejde Bezpečnostní rada státu. Na žádost Kulhánka ji svolal premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministr také novinářům po dnešním jednání krizového štábu na ministerstvu zahraničí, které se zúčastnili také zástupci armády a ministerstva obrany, řekl, že čeští občané, kteří se nacházeli v Afghánistánu a o kterých ministerstvo zahraničí ví, jsou v bezpečí. Dodal, že nadále samozřejmě platí důrazné doporučení do země necestovat.

Po stažení většiny koaličních vojsk povstalecké hnutí Tálibán dobylo řadu správních center a ovládá více než polovinu provinčních metropolí. Podle některých předpovědí bude v řádu týdnů či jednotlivých měsíců ohrožen i Kábul. Dnes ráno povstalci zahájili útok na Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu, které dosud jako jedno ze tří velkých měst kontroluje afghánská vláda. Západní země kvůli situaci evakuují své občany a omezují činnost svých ambasád.

Krizový štáb zasedal v Černínském paláci od 11:00. Podle Kulhánka skutečnost jeho svolání na víkend ukazuje, jak závažná situace v Afghánistánu je. Jasně se podle něj ukazuje, že nedávným vývojem byli zaskočeni všichni spojenci. Dodal, že se situace překotně a negativně vyvíjela i během dopoledního jednání.

Ministr mluvil i s českým velvyslancem v Kábulu Jiřím Balounem. "Na základě jeho doporučení a informací, které jsme obdrželi od spojenců, jsem musel rozhodnout o okamžitém stažení našich diplomatů na mezinárodní letiště v Kábulu," řekl. Zajištění bezpečnosti dvou pracovníků MZV označil za primární úkol. Kolem 14:30 řekl, že aktuálně jsou přemísťováni na letiště pod ochranou Vojenské policie. Ta má v Afghánistánu jednotku KAMBA, která má ochranu českého zastupitelského úřadu na starosti.

Z řady míst obsazených v posledních dnech Tálibánem prchají lidé do Kábulu

Z řady afghánských lokalit obsazených v posledních dnech bojovníky islamistického hnutí Tálibán prchají podle dostupných informací tisíce místních obyvatel. Často míří do Kábulu, který zatím kontrolují vládní vojska, a kde utečenci podle médií táboří pod širým nebem.

Tálibán při překvapivé ofenzivě v posledních dnech rychle obsadil správní střediska více než poloviny afghánských provincií a mnohde se nesetkal s žádným nebo jen s minimálním odporem. Kábul spolu s Mazáre Šarífem na severu země a s východoafghánským Dželálábádem představují poslední tři velká města, v nichž zatím udržela kontrolu afghánská vláda. O čtyřsettisícový Mazáre Šaríf se přitom podle představitele místního guvernéra od dnešního rána bojuje.

Mezi významná centra, která padla do rukou Tálibánu, patří západoafghánský Herát se zhruba 600.000 obyvatel. "Vypadá teď jako frontová linie, jako město duchů... Lidé se buď dali na útěk, nebo se skrývají ve svých domech," citovala agentura Reuters jednoho ze členů městské rady, se kterým se podařilo navázat telefonické spojení.

Tálibán podle agentury AP mimo jiné obsadil rozhlasovou stanici v jihoafghánském Kandaháru a přejmenoval ji na Hlas šaríe. Šaría je náboženské právo vycházející ze zásad islámu a prosazované Tálibánem. Kandahárský Hlas šaríe má napříště vysílat zpravodajství a citáty z koránu a nepočítá se s tím, že by do programu zařazoval hudbu.

Lidé v této souvislosti vzpomínají na vládu Tálibánu v letech 1996-2001, kdy rozhlas nenabízel populární hudbu, ženy většinou nesměly chodit do práce a dívky do škol a kdy ženy mohly vycházet z domu pouze se zahalenou tváří a v doprovodu mužského příbuzného.

Témata: Afghanistán Tálibán