EU řeší Afghánistán. Vracet migranty, nebo ne?

Afghanistán

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 18:14

Šest členských zemí Evropské unie vyzvalo dopisem unijní exekutivu, aby pokračovala v deportacích neúspěšných afghánských žadatelů o azyl navzdory bojům v Afghánistánu a územním ziskům islamistického hnutí Tálibán.

Zastavení deportací by podle nich bylo špatným signálem pro další Afghánce, kteří by usilovali o vstup do EU. Dopis zveřejněný na twitteru belgického novináře časopisu Knack podepsali ministři pro migraci nebo jiní představitelé Německa, Rakouska, Dánska, Belgie, Nizozemska a Řecka. O výzvě dnes informovala agentura Reuters.

"Zastavení návratů vysílá špatný signál a pravděpodobně motivuje další afghánské občany, aby opustili svůj domov a vydali se do EU. (...) Žádáme proto vás a vaše týmy v komisi, abyste intenzivněji jednali s afghánskou vládou o tom, jak by mohly a budou probíhat návraty do Afghánistánu v nadcházejících měsících," píše se v dopise.

Evropská komise podle agentury Reuters potvrdila, že dopis obdržela a hodlá na něj později odpovědět.

Politici v dopise uvádějí, že Afghánistán je již několik let zemí, odkud do EU přicházejí největší počty žadatelů o azyl. Od roku 2015 přišlo do zemí EU přibližně 570.000 žadatelů o azyl, uvádí dokument; tento trend nyní pokračuje a současné boje ho jen posílí. EU by proto podle podepsaných ministrů, kteří zodpovídají za migraci ve svých zemích, měla pokračovat v dobrovolných i nedobrovolných návratech lidí do Afghánistánu.

Signatáři také uznávají, že situace v zemi je velmi napjatá a stávající projekty v sousedních zemích na podporu obyvatelstva nejsou dostatečné a bylo by dobré je v budoucnu více podpořit v rámci různých unijních programů.

Témata: Afghanistán EU