Demonstrace proti očkování: V Bratislavě protestovali příznivci dezinformací, očkování mají za genocidu

Demonstrace na Slovensku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. července 2021 22:06

V Bratislavě dnes od rána protestovaly stovky odpůrců restrikcí proti šíření koronaviru. Vadí jim mimo jiné novela zákona, která mírně zvýhodňuje očkované a kterou prezidentka Zuzana Čaputová podepsala v pondělí.

Demonstrace začala před prezidentským palácem a dav později zablokoval i nedaleké ulice. Doprava v centru města byla paralyzovaná, uvedla slovenská média. Policie zasáhla proti neohlášenému protestu po osmi hodinách jeho trvání. Za váhavou reakci si policisté vysloužili od některých politiků kritiku.

Na místě, které protestující zablokovali, vznikly rozsáhlé kolony, jelikož při náměstí před prezidentským palácem se nachází důležitá spojnice silnic. Místo musely objíždět také autobusy městské hromadné dopravy, které proto nabíraly zpoždění.

Demonstranti podle slovenských médií vykřikovali, aby lidé nenosili roušky, někteří sebou měli slovenské vlajky, další transparenty s nápisy jako "vakcína je vražda" nebo "apartheid."

Policejní těžkooděnci začali po osmi hodinách demonstrace vytlačovat protestující z blokovaných silnic, uvedl Denník N. Organizátoři zároveň podle listu uvedli, že protest dnes oficiálně skončil, pokračovat ale chtějí i v pátek.

Protestující tvrdí, že bojují proti omezování práv a proti "genocidě národa", popisoval portál teraz.sk, podle nějž demonstranti kritizovali Čaputovou, slovenskou vládu i parlament. Účastníci demonstrace také odmítají očkování proti covidu-19 i testy na koronavirus. Celou pandemii označují za podvod.

Demonstrující podle teraz.sk odmítají rovněž novelu zákona, která mírně zvýhodní očkované občany země v případě zhoršení pandemie. Pokud se zhorší epidemická situace, budou moci jít například do restaurací, divadla nebo kadeřnictví bez omezení. Neočkovaní budou potřebovat potvrzení o překonání covidu-19 nebo negativní test.

PCR testy mezitím ve středu prokázaly na Slovensku nákazu koronavirem u 49 lidí, dalších 14 lidí mělo pozitivní antigenní testy. Kvůli covidu-19 zemřeli další dva lidé. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví s tím, že obě dávky vakcíny dosud zdravotníci aplikovali více než 1,9 milionu obyvatel Slovenska, kde žije přibližně 5,3 milionu lidí.

Témata: Slovensko Demonstrace na Slovensku očkování