Zemřela bývalá první dáma USA Barbara Bushová (†92)

Barbara Bush

Autor: Jan Novák, stars24.cz

18. dubna 2018 3:06

Ve věku 92 let v úterý zemřela manželka bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a matka exprezidenta George Bushe mladšího Barbara Bushová. S odvoláním na rodinu zesnulé o tom dnes informovala agentura Reuters.

V neděli mluvčí Bushových Jim McGrath uvedl, že bývalou první dámu zrazuje zdraví, další léčbu odmítá a rozhodla se zaměřit na paliativní péči.

Příčinu úmrtí Bushové rodina nesdělila. Bývalá první dáma se desítky let léčila s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN před smrtí trpěla také chronickou obstrukční plicní nemocí.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, charitativní činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň mnoha Američanů. Celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře. V lednu oslavili Bushovi 73. výročí svatby.

Bushová byla jednou ze dvou amerických prvních dam, které byly také matkou prezidenta. Druhou byla Abigail Adamsová, manželka prezidenta Johna Adamse a matka Johna Quincyho Adamse, která žila na přelomu 18. a 19. století.

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v roce 1925 v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole zahájila studia na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts. Seznámila se ale s Georgem W. H. Bushem a studia nedokončila. Svatbu se konala v lednu 1945. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George W. stál v čele Spojených států v letech 2001 až 2009. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA.

Témata: Barbara Bush úmrtí USA