Manželku exprezidenta Bushe zrazuje zdraví. Rezignuje na léčbu

Barbara Bush

Autor: stars24.cz

15. dubna 2018 21:25

Barbaru Bushovou, manželku bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího, zrazuje zdraví. Další léčbu odmítá, oznámil dnes ve stručném sdělení mluvčí rodiny Jim McGrath. Mluvčí uvedl, že po řadě hospitalizací a konzultaci se svou rodinou a lékaři se bývalá první dáma rozhodla, že se zaměří na paliativní péči. Bushové je 92 let.

Charakter zdravotních problémů mluvčí nesdělil. Bushová se už desítky roků léčí s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN trpí chronickou obstrukční plicní nemocí.

"Je obklopena rodinou, kterou miluje, a cení si mnoha milých zpráv a zejména modliteb, které dostává," uvedl McGrath.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, humanitární činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň Američanů. Celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře.

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole zahájila studia na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts, kde se seznámila s Georgem Bushem a studium nedokončila. Svatbu měli v lednu 1945. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George se "potatil" a stál v čele Spojených států dvě volební období od roku 2001. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA.

Témata: Barbara Bush