V Německu útočil muž ze Somálska, nožem zabil tři lidi

Německá policie, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. června 2021 21:35

Při násilném činu v centru německého Würzburgu dnes útočník s nožem zabil nejméně tři lidi a šest dalších zranil. Informoval o tom deník Bild. Policie hovoří o třech mrtvých a neupřesněném počtu částečně vážně raněných.

Podezřelým je podle údajů policie 24letý muž ze Somálska, kterého policie při zásahu postřelila. Motiv pachatele zatím není znám, podle televize ARD zatím nic nenasvědčuje teroristickému činu.

Videa, která se objevila na sociálních sítích, zachycují mladého bosého muže, který zjevně ohrožuje okolí dlouhým nožem. Z jednoho videa je patrné, že před příjezdem policie ho naháněla skupina více než 20 náhodných svědků, kteří vzali do rukou mimo jiné židle z předzahrádek restaurací.

Podle policie je podezřelým útočníkem 24letý muž ze Somálska, žijící ve Würzburgu. "Muže, který žije ve Würzburgu, zasáhla policejní kulka, ale jeho život není v ohrožení," uvedla policie. Podle deníku Bild má útočník střelné zranění na noze. Reportér televize ARD řekl, že policie mu sdělila, že nic nenasvědčuje teroristickému motivu.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, který se vydal na místo, řekl, že podle jednoho ze svědků události útočník křičel "Alláhu akbar" (Alláh je veliký). Podezřelý však nedávno také pobýval v psychiatrické léčebně, dodal Hermann. Policejní vyšetřování určí, zda jde o záležitost "související s islamismem, nebo s psychickým stavem útočníka", řekl ministr.

Podle policie další nebezpečí veřejnosti nehrozí. Část okolí náměstí Barbarossaplatz (Rudovousovo náměstí), kde se násilný čin stal, policie uzavřela a na twitteru vyzvala obyvatele, aby se této oblasti vyhýbali. Policie dále uvedla, že nemá informace o případném dalším pachateli.

Deník Bild napsal, že v ulicích bavorského města je mnoho sanitek a také policejních vozidel. Bavorský premiér Markus Söder poděkoval policii za její rychlý zákrok.

Okolí Würzburgu, který má přibližně 130.000 obyvatel, bylo dějištěm podobného útoku v červenci 2016, kdy v regionálním vlaku nedaleko města těžce poranil čtyři lidi 17letý afghánský uprchlík ozbrojený sekerou a nožem. Mladík se pak dal na útěk, zaútočil na kolemjdoucí a nakonec ho zastřelila policie.

Témata: Německo útok