Vrah Kuciaka odhalen? Nové informace způsobily poprask!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. dubna 2018 10:28

Blíží se dopadení vraha slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové? Slovenská média s odvoláním na své zdroje tvrdí, že z původních čtyř scénářů se vyšetřovací tým zřejmě soustředí už jen na údajného pachatele. Jenže policejní šéf krotí různé spekulace.

Slovenské Hospodárské noviny (HN) uvádějí, že otazníky, které visí nad úkladný vraždou Kuciaka a jeho snoubenky, se začínají vytrácet. Něco takového prý naznačil i policejní prezident Tibor Gašpar, který v rozhovoru pro MF Dnes avizoval, že veřejnost by měla brzy dozvědět nová fakta. „Přijde zásadní posun," řekl.

Podle informací HN z jiného zdroje už má policie vytipovaného možného pachatele. Z původních čtyř scénářů by se vyšetřovací tým měl soustředit tedy už jen na jeden. „Sám každou hodinu a každý den očekávám, že ke mně do kanceláře vstoupí ředitel Národní kriminální agentury a oznámí, že máme pachatele," cituje list slova Gašpara. Úřad speciální prokuratury však podle deníku informace o možném pachateli odmítl komentovat z důvodu zabezpečení průběhu vyšetřování.

Policie na svém oficiálním facebookovém účtu zveřejnila v reakci na spekulace médií vyjádření Gašpara, který tvrdí, že jeho slova byla překroucena. „Některá média znovu dezinterpretovala moje vyjádření pro český deník Mladá fronta DNES o průběhu vyšetřování dvojité vraždy investigativního novináře a jeho snoubenky,“ tvrdí policejní prezident. 

Není prý pravda, že mluvil o konkrétním pachateli, o současném průběhu vyšetřování nebo o dalších postupech vyšetřovacího týmu. „V rozhovoru jsem jen vyjádřil naději a přání k brzké prohlídce tohoto ohavného činu. Všechny ostatní výklady jsou falešné,“ vzkazuje Gašpar. 

Poukázal také na to, že jeho odpověď v tomto případě nebyla citována celá. „Na otázku novináře jsem odpověděl: Ne, sám každou hodinu a každý den očekávám, že ředitel Národní a kriminální agentury vstoupí do mé kanceláře a oznámí, že máme pachatele. Věřte, že si to přeji ze všeho nejvíc,“ upřesnil šéf slovenské policie.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak