Havárie českého letadla v Rusku: Zemřeli čtyři lidé!

letectví

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. června 2021 11:13

Nejméně čtyři lidé zahynuli při havárii letadla s parašutisty v Kemerovské oblasti na jihozápadě Sibiře, další jsou zraněni. S odvoláním na místní úřady o tom informují ruské agentury. Letoun, na jehož palubě podle dostupných informací bylo 19 lidí, havaroval nedaleko letiště Tanaj.

Posádka za letu nahlásila poruchu jednoho z motorů, proto se rozhodla vrátit na letiště. Stroj ale při přistání zavadil křídlem o zem a havaroval, popisuje agentura TASS, která dříve uvedla, že letoun zavadil křídlem o koruny stromů a pak se zřítil.

"V důsledku tvrdého přistání letadla L-410 v Kuzbasu zemřeli čtyři lidé, dalších 15 osob je zraněno - čtyři jsou ve vážném stavu, 11 jich je ve středně vážném stavu. Informace o devíti mrtvých se nepotvrdily," uvedly později úřady Kuzbasu. O devíti obětech dříve informovala agentura TASS s odvoláním na šéfa dobrovolné organizace pro spolupráci s armádou DOSAAF v Kemerovské oblasti Viktora Šemochanova.

Ten agentuře rovněž sdělil, že letoun byl v dobrém technickém stavu a podnikl čtvrtý let za den. Na palubě bylo podle něj 17 parašutistů a dva členové posádky. Jiné zdroje hovořily až o 24 lidech na palubě.

Podle agentury Interfax byl mezi pasažéry letadla rovněž spolumajitel místního uhelného dolu Timur Frank. "Není mezi mrtvými, žije," řekl agentuře nejmenovaný zdroj. TASS píše s odvoláním na své zdroje, že podnikatel leží ve vážném stavu v nemocnici.

Dvoumotorový letoun L-410 patřil podle agentury TASS polovojenského spolku DOSAAF. Ten sehrává v Rusku podobnou roli jako v komunistickém Československu Svazarm. Výrobcem letadel L-410 je česká společnost Let Kunovice.

Témata: L-410