Na Slovensku pozor! Medvěd zabil člověk, další šelmu utratili!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

17. června 2021 16:00

Na Slovensku byl utracen další medvěd, který podle úřadů ztratil plachost a od podzimu navštěvoval na severu země obydlené oblasti. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo životního prostředí.

Téma střetů medvěda s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy ožilo na Slovensku dříve v tomto týdnu po potvrzení prvního případu úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.

Nejnovější případ utracení medvěda se týká šelmy, která opakovaně navštěvovala obec Sučany nedaleko severoslovenského Martina a u pohoří Malá Fatra. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že zvíře ani během několika měsíců nezměnilo své chování, nereagovalo na plašení například světlicemi a pyrotechnikou. Jeho odchyt a pobyt v chovném zařízení podle úřadu nebyl možný.

Zásahový tým státních ochranářů rozhodl o utracení medvěda, a to formou uspání. Podobný postup zvolil v květnu v případu dvou medvědů ve Vysokých Tatrách. Tamní medvědice podle ochranářů pravidelně chodila v obydleném území Tater k nádobám na odpad, které navzdory dřívějším výzvám nebyly zajištěné tak, aby se k nim šelmy nedostaly.

K tragickému střetu člověka s medvědem došlo ve volném terénu u obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Pitva dříve v tomto týdnu potvrdila, že sedmapadesátiletý muž zemřel právě po útoku medvěda. Tragédie obnovila spor mezi lesníky a ochranáři ohledně možné regulace stavu medvědů v zemi. Podle studie z roku 2015, která byla vykonána na základě analýzy DNA z trusu, žilo na Slovensku kolem 1250 medvědů. Lesníci nyní tvrdí, že loni populace medvěda v zemi čítala až 2760 zvířat.

Témata: Slovensko Medvědi