Tereza H. vyhodila svého právníka! Chtěl ji dostat do postele a od českých novinářů požadoval balík

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. dubna 2018 14:35

Soud s Terezou H., která byla v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, bude pokračovat 17. dubna, kdy bude přečteno obvinění. V případu ale nastala velká změna, mladá Češka totiž vyhodila svého právníka.

Terezu až dosud zastupoval Čaudhrí Džavád Zafar. Ten se chvástal, že je jeden z nejlepších právníků v Láhauru. Zpočátku ochotně poskytoval rozhovory a informace českým médiím. Nakonec ale po českých novinářích chtěl peníze. Možná i fakt, že rád hovořil s médii, nakonec vedl k tomu, že ho Tereza vyhodila. Jak poukazuje Blesk.cz tvrzení právníka občas odporovala realitě.

Zafar například tvrdil, že je na tom jeho klientka psychicky špatně. Jenže zástupci české diplomacie domů posílali odlišné informace. Tereza se navíc na videích dostupných na YouTube často usmívá a vypadá celkem v pořádku. Právník také pro Blesk uvedl, že vězení v Láhauru, kde se Tereza nachází, je nejbezpečnější místo na světě. Jenže podle výpovědí bývalých trestankyň, které tímto zařízením prošly, to není pravda..

Naprosto pobuřující jsou pak o některé Zafarovy výroky. Server Expres na sociálních sítích narazil na výrok, že právník by rád Češku dostal do postele. Novináři se ho proto na vše zeptali. „Opravdu originální dotaz. A vy si nemyslíte, že je krásná?“ šokoval je svou odpovědí Pákistánec.

Česká média se s ním přestala bavit úplně, když na konci února začal požadovat za informace peněžní odměnu. A jeho ceník? Nejdříve 500 eur za 10 minut, pak 150 eur za 10 otázek. Serveru Expres dokonce nabídl, že za dva tisíce eur zkopíruje celý spis Terezina případu. Za další tisíc eur prý předá Tereze otázky od novinářů. Dodal, že od té chvíle bude s novináři komunikovat jen za peníze.

U zatím posledního jednání tak po boku Terezy stáli noví právní zástupci, které si zadržená Češka vybrala sama. Zafari v reakci na padáka uvedl, že se do případu pokoušejí zasahovat i někteří jiní právníci. „Ale tohle není práce pro každého právníka. Pokud se mnou chce přestat spolupracovat, je to její sladká vůle. Má plné právo na to, aby ji hájila osoba, kterou si vybere,“ napsal Blesku

A co vlastně Tereze v Pákistánu hrozí? Za pašování drog jsou obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené v Pákistánu.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán